Limoncellopraliner

 

Köpte hem några silikonformar för att göra praliner häromdagen och eftersom jag hade en del vit blockchoklad hemma tänkte jag prova formarna. Kikade i skåpet och tänkte...Limoncello kanske? Och kanske några med Bailey's? Måtten är ungefärliga. Passande praliner att göra till påsken kanske? =) Smaken var olika i familjen. Dottern gillade Limoncellopralinerna bättre och kommenterade: "De här var riktigt goda." Vi andra föredrog Bailey's-varianten. Fyllningen till dem blev slätare och lite mindre grynig. 
 
Grund till pralin
ca 90 g vit blockchoklad
 
Lock till pralin
50 g vit blockchoklad
 
Fyllning
40 g vit blockchoklad
3 msk limoncello alt 2,5 msk bailey's + ½ msk Whiskey
1 msk smör
 
Smält den vita chokladen över vattenbad till grund. Pensla siliconformen i 3 omgångar med en liten pensel. Ställ i frysen mellan gångerna så går det snabbare. 
 
Smält chokladen till locken och bred ut över ett bakplåtspapper. Ställ i frysen en stund. Skär ut lock när chokladen är halvhård, jag använde ett lock till en liten spritflaska.  Ställ i frysen igen så chokladen blir helt hård. Ta ut efter en stund och bryt försiktigt bort locken och lägg på bakplåtspapper och ställ in i kylen så länge. Chokladen som blir över + 40 g vit choklad smälts på nytt över vattenbad.
I en liten kastrull smälts smöret och blandas med Limoncellon. När chokladen har samma temperatur som smörblandningen rörs de ihop. Ställ i frysen en stund. 
 
Häll citronfyllningen i chokladformarna en liten bit under kanten och lägg på locken. Om fyllningen kommer för högt upp pressas fyllningen ut när locket sätts fast. Låt stå en stund så att locken mjuknar något. Tryck ihop chokladen försiktigt så att kanterna blir täta. Försök få bort luft genom att pressa lätt i mitten och arbeta mot kanterna försiktig. Ställ i kylen att stelna helt. Ta fram en liten stund innan servering så att chokladen mjuknar lite. 
 
 
 
 



 
 
 
 
Bailey's-varianten, ser ut som små panna cottor. =)
 
 Och Limoncello-varianten ser ut som små värmeljus. Lite kul. =) 
 
 
Fyllningen i Bailey's-pralinerna är lite lösare pga jag inte tog exakt samma mängd vit choklad till de olika satserna. Och de här pralinerna hade stått framme i rumstemperatur en stund. Fyllnigenen är fastare när man tar dem från kylen. 
 

Kommentera här: