Pecankolapaj

 
Sjukt god paj i miniformat som dessutom är enkelt att göra. När jag provbakar gör jag ofta en mindre sats. Detta recept gav 3 st pajer på ca 10 cm i diameter. Dubblar du satsen kan du använda en springform på 22 cm i diameter. Denna efterrätt påminner mig lite om grekisk Baklava pga nötfyllningen och smörsmaken från pajdegen. Fyllningen smakar även lite som wienerpecankammar. 
 
Pajdeg 
80 g  mjöl
50 g smör
1 1/2 msk farinsocker
en knivsudd salt
1 msk mjölk
 
Fyllning
1ägg 
60 g farinsocker
25 g socker
en knivsudd salt
1/2 tsk vaniljsocker
1 msk sirap
1 msk pancake syrap
100 g pecannötter, grovhackade
35 g smält smör
(kanel)
 
Nyp ihop pajdegen. Tryck ut i 3 små pajformar med löstagbar kant, ca 10 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 180 grader ca 15 minuter. 
 
Vipsa ägget lätt. Rör ner sockersorterna och salt. Tillsätt sirap och smöret. Rör ner nötterna. Grädda på en plåt tills fyllningen inte känns rinnig, ca 20 min. Sänk värmen till 100 grsder efter halva tiden ungefär. 
 
Servera ljummen med vaniljglass. Eventuellt kan man pudra på pyttelite kanel på pajen om man gillar det. 
 
 
 
 
 
 
 
En liten gå bort-present... 
 

Kommentera här: