Spansk Tortilla - Bondomelett

 
 
Den här omeletten brukade mamma göra när vi skulle ha Pic-Nic. Den passar bra att äta varm som kall och är ett typisk tillbehör på ett tapasbord. Denna gång hade jag inte så mycket potatis hemma, så jag fick göra en mindre sats och den blev något platt. I Spanien gör man dessa tortillor ganska höga, ca 3-4 cm. 
 
Denna tortilla är tillagad i en teflonpanna med bottendiameter 15 cm. Vill du göra den i en större panna kan du dubbla receptet. 
 
1 gul lök, finhackad
1 krm socker
ca 6-7 medelstora fasta potatisar, tärnade 
salt till kokning 
6 ägg
½ tsk salt
peppar
olja till stekning av potatisen
smör till stekning
 
Stek den finhackade löken i smör, tillsätt socker mot slutet. Lägg åt sidan.
 
Förväll potatistärningarna i lättsaltat vatten i 1 minut, så går de snabbare att steka. De ska inte bli genomkokta. Häll av vattnet.Stek potatisen färdig i olja. Salta lätt mot slutet. 
 
Vispa upp äggen lätt med saltet. Rör ner löken och potatisen. Häll en klick smör i stekpannan, häll på äggsmeten. Stek på medelvärme, rör runt lite i botten av pannan i början. Kika lite under tortillan, när den börjar bli gyllenfärgad är det dags att vända den.
 
Ta en tallrik som är större än stekpannan, skölj den med kallt vatten. Lägg tallriken över stekpannan och vänd snabbt. Lägg eventuellt ner en klick smör till i stekpannan och skjutsa försiktigt ner tortillan i stekpannan igen. Rätta till kanterna och stek färdigt till även undersidan är gyllengul. Vänd upp på ett rent fat. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Här serverad med lite tapas...
 

Kommentera här: