Farmor Lilians Pepparkakor

 
Detta recept på pepparkaksdeg har jag fått av min svärmor. Jag minns för många år sedan när hon gett oss pepparkaksdeg som vi bakade pepparkakor av. Kakorna blev kryddiga och väldigt goda. Kakorna på bilden ovan är nog lite undergräddade, därför ser de lite knöliga ut, men kakorna blir inte så, se bilder längre ner. 

Obs! Detta blir en stor sats och många pepparkakor att kavla, halvera receptet om du vill. 
 

Julpepparkakor 125 st

150 gr smör el margarin
1 ,5 dl sirap
1,5 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1,5 dl kaffegrädde
2 tsk av vardera kanel, ingefära och kryddnejlika
1 ¼ msk bikarbonat
1 liter vetemjöl

 

Ljumma matfett och sirap och rör i övriga ingredienser. Degen blir rätt lös och ska stå övertäckt och svalt över natten. Blir sedan lätthanterlig och går fint att kavla tunt. Ta ut figurer på lätt mjölat bakbord .

Grädda  i 175 grader ca 5 minuter.

 

Kristyr

4 dl florsocker
1 äggvita av ett medelstort ägg
1 tsk ättiksprit, 12 % eller citronsaft

Rör ihop ingredienserna till kristyren. Dela eventuellt upp i flera skålar och färga i olika färger.

 

 
 
 
 
 
 Min dotter har dekorerat kakorna så fint, tyvärr blev denna plåt lite undergräddad. 
 
 
 
 
 
 
Från ett tidigare år... Hihihi...
 
Ett pepparkakshus i en modell av vårat eget hus. 
 
 
 

Kommentera här: