Sambalsouvlaki med klyftpotatis & Tzatziki

Sorry ingen bild tagen än...
 
2 små fläskfiléer
3/4 dl, japansk soja
1/4 dl vatten
2-3 vitlöksklyftor
2 msk sambal olek
några droppar rökessens
ev lite olja
 
1/3 gurka
lite salt
3 dl grekisk yogurt
2 vitlöksklyftor
lite olivolja
 
ganska stora potatisar
olivolja
salt eller Vegeta
svartpeppar
 
Putsta fläskfilén dagen innan eller på morgonen. Dela eventuellt i 2-3 bitar. Blanda ihop marinaden. Lägg köttet i en plastpåse och häll på marinaden och ställ kallt. 
 
För Tzatzikin. Skala och dela gurkan och ta ur det mjuka i mitten. Riv gurkan och häll på lite salt. Låt stå i 10 min. Rör ihop yogurt med pressad vitlök. Pressa ur saften ur gurkan och rör ner rivet i yogurten. Ringla på lite olivolja och rör om lätt. Ställ kallt.
 
Skala och skär potatisen i stora klyftor. Koka upp potatisen i 2-3 minuter och häll bort vattnet och häll upp på en plåt. Ringla över olivolja och salt + peppar och rör runt. Kör i ca 200 grader i drygt 45 minuter i mitten av ugnen, gärna på varmluft. Sänk värmen om det behövs.
 
Ta upp fläskfilén ur marinaden och temperera en stund innan grillningen. Grilla bitarna på indirekt värme. 
 
Servera köttet med potatisen och tzatzikin och gärna med en fin tomatsallad. 

Kommentera här: