Glasstårta med nötmaräng och Dulce de Leche

Egna noteringar till mig. 
 
 Ny glasstårta som jag provade. Denna gång gjorde jag egna marängbottnar. Hasselnötsmarängbottnar med hackad choklad med 2 lager Dulce de Leche, Cheesecakefyllning och moccarippel i mitten, toppad med chokladfudgesås och Minismarties. Blev inte lika nöjd med denna tårta som saknar någon form av brytning.  Blev mer nöjd med denna tårta, där dulce de lechen och den söta marängen bryts av fint med hallonfyllningen:
 
Marängbottnar
80 gram hasselnötter
40 gram mörk choklad, hackad
3 äggvitor
2 dl strösocker
 
Glassfyllning
2 äggvitor
200 gram Philadelphia
2 äggulor
1 dl glukossirap
½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
 
1 burk dulce de leche
 
Chokladfudgesås
2 msk smält smör
2 msk kakao
2 msk sirap
1 msk vit sirap
½ tsk vaniljsocker
 
+ 1 tsk snabbkaffepulver ( till hälften av chokladsåsen, valfritt)
 
Börja med att rosta hasselnötter i 175 grader varm ugn på en plåt. Sänk värmen till 150 grader. Hacka nötterna fint när de svalnat.
 
Börja med marängen. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa på medelhög hastighet. När allt är ordentligt invispat blandar du ner hasselnötshacket och chokladhacket. Rita upp 2 cirklar på ett bakplåtspapper, som är något mindre än den springform du ska använda till glasstårtan. Jag använde en 19 cm form. Vänd på bakplåtspappret och spritsa ut marängen med en stor tyll, annars fastnar nötterna. Sätt in marängen och sänk värmen till 100 grader samtidigt som den sätts in. Grädda marängen efter smak, ju längre desto knaprigare, ca 1½ timme minst.
 
Börja med cheesefyllningen när marängbottnarna är klara. Vispa äggvitan till fast skum.  Rör philadelphiaosten mjuk med en gaffel. Tillsätt gulorna och rör om. Mixa grädden med glukossirap, florsocker och vaniljsocker med en stavmixer. Grädden ska bli riktigt fast. Rör ner grädden och äggvitan i ostsmeten.
 
Lägg plastfolie i en springform. Lägg ner ena marängbotten. Bred på hälften av Dulce de Lechen. Häll på hälften av glassfyllningen. Frys in i 1-2 timmar eller tills fyllningen är fast.
 
Rör ihop chokladfudgesåsen. Blanda hälften av såsen med 1 tsk mortlat snabbekaffepulver. Ringla detta på glassfyllningen och lägg på nästa marängbotten och bred på Dulce de Leche. Toppa med glassfyllningen men spara några matskedar i kylen. Spara även andra hälften av chokladfudgesåsen i kylen.
 
Låt tårtan vila i frysen över natten. Bred på lite glassfyllning för att få tårtan slät och ringla sist över chokladfudgesåsen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: