Lyxcheesecake på chokladbotten

                         
                               
 
     
I detta recept har jag använt en springform på 19 cm. De vanliga man kan köpa på ICA är oftast något större ca 22-23 cm, varför man kan behöva öka på chokladbotten med x 1,5. I detta recept använde jag råvaror som jag redan hade hemma, därför är måtten på Smetana och Philadelphia lite udda. Om du ökar receptet med 1,5 kan du även använda en hel burk Smetana och 1 hel Philadelphia (200 g). Du kan dock fortfarande ha samma mängd av resterande ingredienser i fyllningen. På receptbilden är botten lite tjockare, jag har i receptet nedan minskat tjockleken på botten. Om du gillar en tjock botten kan du dubbla ingredienserna till botten istället för x 1,5. Denna cheesecake blev en favorit hos mina föräldrar och syskon, samt mina barn. 
 
Chokladbotten
1 dl mjöl
2 msk mandelmjöl
70 g smör
2 msk kakao
0,5 dl socker
1 äggula
 
Hacka ihop ingredienserna till botten. Tryck ut dem i en form med löstagbar kant på 20 cm. Grädda i 175 grader tills botten ser jämngräddad ut. Ha inte för hög värme då bränns mandeln. 
 
Fyllning 
1,5 dl Smetana 40 %
150 g Philadelphiaost
1 burk kondenserad sötad mjölk
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
 
Rör smetana och Philadelphia mjukt. Tillsätt kondenserad mjölk, ägg och vaniljsocker. Vispa lätt ihop smeten. Det ska inte vara några klumpar. Häll fyllningen i formen på chokladbotten. Grädda i 175 grader. Sänk till 150 grader efter en stund. När cheesecaken är lätt dallrig i mitten, men ändå fast i övrigt, så är det klar. Om man övergräddar en cheesecake tills den är helt fast, blir fyllningen grynig istället för krämig och slät. 
 
Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl + 1 msk farinsocker
1½ msk smör
en liten nypa salt
1 krm vaniljsocker
 
ev. pistage, pecan eller valnötter till dekoration
 
Häll ingredienserna till såsen i en kastrull. Koka upp och rör tills allt socker löst sig. Häll kolasåsen  på cheesecaken och ställ kallt till nästa dag. 
 
Dekorera eventuellt med lite hackade nötter eller färsk frukt. 
 
 
                             
 
                          
                             
 
 
Om man inte orkar göra en egen kolasås kan man köpa en och hälla på. 

 
 
 
 

Kommentera här: