Jordgubbscheesecake nr 2

                                   
 
Genom åren har det blivit ett par jorgubbscheesecakes. Det är är absolut sommarfavorit. Jag är inte jätteförtjust i digestivebotten, men ville ändå ha en liknande botten så här har jag tagit fram en botten som ser ut som digestive, men som är mycket godare. Toppingen är gjord i flera steg och innehåller både maizena och gelatin. Maizena gör toppingen krämig medan gelatinet gör så att krämen inte rinner av cheesecaken. Cheesecaken ska stå en dag i kylskåp innan servering. Detta är det närmaste himmelriket man kan komma.
 
Receptet ger ca 8 bitar.
 
Botten:  
2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk farinsocker
2 msk strösocker
½ krm salt
 
Cheesecakefyllning:
400 g Philadelphiaost
1 dl Creme Fraiche
1 dl vispgrädde, ovispad
1½ dl socker
2½ tsk vaniljsocker
2 ägg
 
Topping:
1,5 liter svenska jordgubbar, rensade
2 dl strösocker
2 msk maizena + lite vatten att röra ut den i
1½ gelatinblad
 
Blanda ingredienserna till pajdegen. Tryck ut i en springform med diameter på 24 cm. Ställ i kylen. Värm ugnen till 175 grader. Tillaga pajbotten i ca 20-25 minuter.
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen och vipsa för hand till en jämn smet. Häll ovanpå pajdegen och grädda i ca 35-40 minuter. Fyllningen ska precis ha stannat, dvs ej fladdra. Tag ut ur ugnen och låt cheesecaken svalna.
 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i en skål.
Ta 2/3 av jordgubbarna och skär i halvor. Ställ åt sidan, dessa ska tillsättas senare.
Ta 1/3 av jordgubbarna och skär i mindre bitar. Häll de de mindre bitarna i en kastrull med sockret. Låt koka tills du får en sås. Rör ur maizenan i vatten, tillsätt den i såsen och rör om och fortsätt att koka under fortsatt omrörning. Ta krämen från värmen och tillsätt gelatinbladen. Rör om och låt krämen svalna. Tillsätt jordgubbarna när krämen är ljummen och häll detta över cheesecaken. Rätta till jordgubbarna och ställ cheesecaken i kylen övertäckt med en kökshandduk. Om du får kräm över kan du pensla lite på jordgubbarna efter en stund i kylen. Ytan blir glansigare då. När cheesecaken är helt sval kan du byta handduken mot folie,
 
 

Kommentera här: