Jordärtskockssoppa med kycklingfilé

                                                 
 
Förstår inte varför jag väntade 35 år innan jag testade jordärtskockor! Dags att ta igen det. =) Denna rätt gjorde jag tillsammans med min fina syster Angelica ♥. Receptet räcker för 4-5 port. Kycklingen kan bytas mot handskalade räkor istället som läggs på soppan vid servering. Mkt gott. 

500 g jordärtskockor
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
8 dl vatten
2 dl torrt vitt vin (man kan ta mer om man önskar)
2 höns/kycklingbuljontärningar
2,5 dl mellangrädde
½ tsk salt
lite vitpeppar
lite färsk bladpersilja, hackad
pressad citron
en bunt färsk grön sparris
ev lite Maizenaredning för ljusa såser

2-3 kycklingfiléer
malaysisk soya
kryddor efter smak, ta ej för starka kryddor då de kan ta över för mycket
ev salt
smör till stekning

Skala och skär jordärtskorna i mindre delar. Skala löken. Finhacka den gula löken. Fräs denna i smöret och tillsätt pressad vitlöken efter en stund. Tillsätt jordärtskockorna och häll på vatten, vin och buljongen. Koka tills jordärtskockorna är genommjuka.

Mixa med en stavmixer tills alla bitar är borta. Tillsätt grädde och hackad persilja samt smaka av med vitpeppar och citron. Om soppan är för lös, tillsätt eventuellt lite Maizenaredning och låt koka upp. 

Skölj sparrisen. Koka i lite lättsaltat vatten tills de är knappt klara. Dela sparrisen i mindre bitar. Tillsätt den sedan i soppan.

Dela kycklingen i mindre bitar. Stek och tillsätt soya och kryddor.

Servera soppan och toppa med kycklingen samt en persiljekvist. Det är gott med rostat Lantbröd med Havssalt till och gärna en liten sallad.

 
Tips! Om man vill ha soppan vegetarisk, är det gott att koka väldigt finhackade morötter separat i lite buljong eller vegeta. När soppan är mixad tillsätts morötterna och sparrisen. 

Kommentera här: