Kladdkaka med Dumleglasyr

 
Detta är verkligen en favoritkladdkaka med lagom chokladsmak och en dumletopping som påminner om Ploppglass i smaken. Kakan blir som en blandning mellan kladdkaka och brownie. Om man vill kan man pimpa kladdkakan med lite whiskey eller tex kaffelikör för ytterligare en dimension. Passar väldigt bra att bryta av med lite sprit när kakor är söta. Gör gärna iordning Dumlesåsen dagen innan, så den hinner sätta sig innan den vispas upp.  


Kladdkaka:
3 ägg
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
1 krm salt
2,25 dl mjöl
½ tsk bakpulver
125 g smör
100 g mörk blockchoklad

Glasyr:
2 dl vispgrädde
20 dumlekolor

Börja med glasyren. Värm grädde utan att koka den. Tillsätt hackad dumle. Rör tills allt har löst sig. Kyl därefter ner såsen i kylskåp i minst 3 timmar, men helst över natten.  

Sätt ugnen på 200 grader.

Klipp ett bakplåtspapper så att det precis täcker botten på en springform på 22 cm i diameter.  Dra några streck med smör i botten på formen och tryck fast bakplåtspappret. Smöra pappret ovanpå och kanterna av formen.

Smält smöret på svag värme. Hacka chokladen och häll ner i smöret. Rör tills allt är löst.  
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, kakao, mjöl, salt och bakpulver. Blanda ner detta och chokladblandningen. Häll i formen.

Sänk värmen till 175 grader samtidigt som du sätter in formen i mitten av ugnen. Jag gräddade min kladdkaka i 40 minuter. Eventuellt kan man ta bort den lite tidigare om man vill ha den kladdigare i mitten, men eftersom man har en glasyr till föredrar jag att den inte är smetig i mitten.

När glasyren vilat klart, häll den i en plastbunke och vispa till en lagom fast kräm. Bred den över kladdkakan. 
 
 


 

                             

Kommentera här: