Kladdkaka med Dumleglasyr
Kladdkaka:
3 ägg
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 msk kakao
1 krm salt
2,25 dl mjöl
½ tsk bakpulver
125 g smör
100 g mörk blockchoklad
Glasyr:
2 dl vispgrädde
20 dumlekolor
Börja med glasyren. Värm grädde utan att koka den. Tillsätt hackad dumle. Rör tills allt har löst sig. Kyl därefter ner såsen i kylskåp i minst 3 timmar, men helst över natten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Klipp ett bakplåtspapper så att det precis täcker botten på en springform på 22 cm i diameter. Dra några streck med smör i botten på formen och tryck fast bakplåtspappret. Smöra pappret ovanpå och kanterna av formen.
Smält smöret på svag värme. Hacka chokladen och häll ner i smöret. Rör tills allt är löst.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, kakao, mjöl, salt och bakpulver. Blanda ner detta och chokladblandningen. Häll i formen.
Sänk värmen till 175 grader samtidigt som du sätter in formen i mitten av ugnen. Jag gräddade min kladdkaka i 40 minuter. Eventuellt kan man ta bort den lite tidigare om man vill ha den kladdigare i mitten, men eftersom man har en glasyr till föredrar jag att den inte är smetig i mitten.
När glasyren vilat klart, häll den i en plastbunke och vispa till en lagom fast kräm. Bred den över kladdkakan.
Smält smöret på svag värme. Hacka chokladen och häll ner i smöret. Rör tills allt är löst.
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vaniljsocker, kakao, mjöl, salt och bakpulver. Blanda ner detta och chokladblandningen. Häll i formen.
Sänk värmen till 175 grader samtidigt som du sätter in formen i mitten av ugnen. Jag gräddade min kladdkaka i 40 minuter. Eventuellt kan man ta bort den lite tidigare om man vill ha den kladdigare i mitten, men eftersom man har en glasyr till föredrar jag att den inte är smetig i mitten.
När glasyren vilat klart, häll den i en plastbunke och vispa till en lagom fast kräm. Bred den över kladdkakan.