Marias Pepper Jack-kyckling ca 8 port

 
Åt en maträtt på resturangen Friday's på Östermalm i Stockholm runt 1996. Den var grymt god så jag försökte återskapa rätten hemma och den har blivit en favorit i familjen. Kycklingen blir saftig av löken och osten och lite spännande med hackad chilifrukt. Tillsammans med rödvinssåsen och potatismoset blir detta en fullträff. Här är rätten beräknad för ca 8 personer. Tips, halvera kycklingfiléerna medan de fortfarande är halvfrysta. Och gör iordning rödvinssåsen i god tid innan, gärna dagen innan så blir det färre moment vid matlagningen. 

 
Kycklingen
2 kg kycklingfiléer
1-2 pepparfrukter (färska)
Prästost eller Mellanlagrad Herrgårdsost, (ca 150 g)
4 stora el 6 små gula lökar
250 g champinjoner
Svartpeppar
Chilipeppar
Smör till stekning


Potatismos
mjölig potatis, beräkna ca 3 potatisar per person,
Ca 100 g smör
Standardmjölk
Salt och vitpeppar
Rödvinsås, färdig, men mycket hellre egen rödvinsås, se 
Marias Rödvinssås som är sjukt god. 

Skala potatisen och skär i mindre bitar och koka.
Stek under tiden på  champinjonerna snabbt i  smör. Salta och peppra med svartpeppar. Ställ åt sidan.
Finhacka pepparfukten. Hacka löken och stek i smör. Tillsätt den finhackade chilin. Ställ åt sidan.
Dela filéerna på tvären (i en över- och underdel). Bryn dem i smör och ta upp.

Lägg filéerna i en djup ugnsplåt. Peppra och salta ev. lite, men tänk på att de flesta kycklingfiléer man köper rensade är försaltade.
Lägg på ca 2 msk lökblandning.
Lägg på 2-3 skivor ost.
Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 180 grader.

Pressa potatisen och blanda i smör och mjölk. Smaka av med salt och vitpeppar. Värm upp moset.

Strax innan kycklingen är klar, strör man över champinjonerna på kycklingen. Prova att skära i filéerna för att se om de är klara.

 

Lök och hackad chili läggs på kycklingfiléerna som brynts på en stund.  
 
 Några ostskivor därefter.
 
Direkt från ugnen...
  
1 FrökenTV, bloggen om tv och film:

skriven

mums

Svar: =)
Mary Dane

Kommentera här: