Marias Minicheescakepajer

                  
Cheesecake och smulpaj är 2 favoriter.  Här har jag kombinerat ihop dem till en dessert. Alla som smakat den älskar den. Detta är ett av mina äldre recept och också ett av mina favoritbakverk. Dessa kan bakas som portionsbitar eller som en hel paj. Receptet räcker till ca 15 minipajer. Total gräddningstid för minipajerna ca 20-25 minuter för större pajen ca 50 min. Pajerna går att variera på många sätt. På bilderna nedan visas pajer med Jordgubbs- eller Blåbär/Jordgubbsfyllning. 

 

Välj en av fyllningarna 1 eller 2. Till äppelreceptet tycker jag att farinsocker passar bättre i smultoppingen, till jordgubbarna vanligt vitt socker. 

  

Pajdeg:
140 g rumsvarmt smör
¾ dl socker
3½ dl mjöl
ev. lite vatten


Fyllning 1, med äpplen:
4 äpplen, gärna Jona Gold
40 g smör
½ dl socker


Fyllning 2, med jordgubbar:
500 g färska jordgubbar
½-1 dl socker
1-2 msk Marsanpulver


Cremefyllning:
200 g Philadelphia
0,7 dl farinsocker el vanligt socker
1 litet ägg
1 tsk vaniljsocker


Topping:
1,5 dl mjöl
50 g smör
½ tsk kanel (endast till Äppelpajerna)
1½ msk farinsocker el vanligt socker
ev lite vatten

 

Om du valt Fyllning 1 läs här:

Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar. Smält smör och socker i en stekpanna. Tillsätt äppelbitarna. Stek i några minuter. Låt svalna.

 

Om du valt fyllning 2 läs här:

Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar. Häll över sockret och blanda. Låt vila en stund. När sockret smält in, strö över lite marsanpulver och rör om så att vätskan bildar en halvfast sås.

 

Tillredning pajdeg:

Blanda ihop ingredienserna till degen. Kavla ut degen ca 7 mm tjock på lätt mjölat bord. Ta ut rundlar med hjälp av ett litet dricksglas. Kavla till varje rundel så tjockleken blir lagom och lyft med hjälp av en platt smörkniv upp degen.  Tryck ut degen i formarna. Skär bort eventuellt överflöd. Nagga formarna med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 10 min eller tills de fått en gyllene färg och blivit lite hårda.

 

Tillredning fyllning:

Blanda i ordning ostfyllningen. Mosa Philadelphian i en skål och tillsätt farinsocker (om du valt äppelfyllningen) eller vanligt socker (jordgubbsfyllningen). Tillsätt vaniljsockret och ägget.

 

Toppingen:

Blanda ihop ingredienserna till smultoppingen. Uteslut kanelen om du använder jordgubbsfyllning.

 

Slutförande:

Lägg ca 1 msk fruktfyllning i varje mazarinform. Lägg därefter på ca 1 msk Philadelphiakräm. Toppa varje form med smuldegen. Tryck till lite lätt så att degen fastnar. Grädda i övre delen av ugnen i 200 grader i 10-12 minuter.

Detta recept går utmärkt att använda till en hel paj i rund form med löstagbar kant. Jag brukar använda Toppitz folieformar på 14 dl. Förgrädda botten i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills botten är torr och fast. Kläm eventuellt fast en tillklippt folieram kanterna mot slutet så att de inte bränns vid.  Sänk ugnsvärmen då till 180 grader och grädda med fyllningen i ca 30-40 minuter. Kortare tid så blir philadelphiakrämen lösare.

Ställ pajerna/pajen kallt i några timmar. Tips för att lossa pajerna ur folieformen/arna. Sänk ner formen i varmt vatten i 30 sekunder.




jordgubbsfyllning...





philadelphiafyllning...




smultopping...


 



här i större pajformat, med blåbär och jordgubbsfyllning samt philadelphiafyllningen...

2 msk potatismjöl tillsattes i fruktfyllningen. Sjukt gott!



Klar!

 

Kommentera här: