Jordgubbspaj

 
Detta är ett gammalt recept med en lite annorlunda pajdeg med bakpulver. Degen blir mjuk och lite kakig och flyter ut under gräddning. Kakdegen påminner om köpta hallongrottor. Till sommaren är denna paj en riktig favorit. 

Deg:
150 g smör i tärningar
2 ¼ dl socker
1 stort ägg el 2 små
4½ dl mjöl
2 tsk bakpulver
1½ tsk vaniljsocker

Fyllning:
1 - 1,3 liter färska jordgubbar
2 msk potatismjöl
1-1½ dl socker beroende på hur söta eller sura jorgubbar du använder
1 msk florsocker
lite vaniljsocker


Blanda degen. Tryck ut ca ¾ i en 20x30 cm form. Sätt folie på kanterna och lägg in i frysen en stund. Skiva jordgubbarna i tjockare skivor/bitar. Förgrädda pajbotten med foliet i ca 200 grader tills den är ljust gyllengul. Ta bort foliet. Pudra hälften av  potatismjölet med en liten sil, jämt över pajbotten. Lägg på jordgubbarna och strö över sockret och sedan resten av potatismjölet.

Kavla ut resten av degen och sporra ut ca 3 cm breda remsor och lägg dem i ett rutmönster över jordgubbarna. Grädda i mitten av ungen i 175 grader i ca 30-40 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet eller lägg över ett folie så att degen inte får för mycket färg. Blanda en msk florsocker och lite vaniljsocker och pudra med sil över pajen när den svalnat.  Servera med Marsan kallvispad vaniljsås.

  

 
 
 
 



Mini jordgubbspajer
(ungefärligt recept)


Gör samma pajdeg som ovan, men uteslut bakpulvret. Separera ca ¼ av degen till garnering. Tryck ut degen i små portions-pajformar av folie och ställ i frysen. Grädda i 200 grader några minuter. Riv mandelmassa och strö i formarna. Gör en fast vaniljkräm av tex Marsan och låt svalna. Klicka i ca 1 msk kräm i formarna. Skiva jordgubbarna (ca 1 liter) ganska tunt och blanda med 2 msk socker och 1½ msk potatismjöl och lägg på en klick på varje paj. Kavla ut degen och sporra ut smala degremsor och lägg dem i kors över varje paj. Grädda ca 20-30 min ? i 150-175 grader. Blanda en msk florsocker och lite vaniljsocker och pudra med sil över pajerna när de svalnat.

1 Felicia Holmgren:

skriven

Mums ser gott ut!

Svar: Tack så mycket. =)
Mary Dane

Kommentera här: