FantasiTårta

 
Till Emelies student bakade  jag min Fantasitårta som blivit en favorit. Makalöst och helt magiskt goda smaker i en smakkombination som jag föreställer mig att jag fantiserat om som barn när man såg tecknade tårtor i barnprogram. Ena tårtan är bakad av glutenfritt mjöl och mandelmjöl, den andra med vanligt mjöl och mandelmjöl. Fyllningarna är Philadelphiakräm med grädde, smaksatt med rivet  citronskal och vanilj, samt andra lagret med färskrörd hallon&jordgubbskompott som röres fast med Vaniljsåspulver. Så smidigt!
 
Mandelkaka 23 cm (med Gluten)
75 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
ca 150 g skållad mandel, mald eller mandelmjöl
2,25 dl vetemjöl
2  tsk bakpulver
1,1 dl mjölk
några droppar mandelessens eller typ en droppe om du använder bittermandelolja (dosera ej direkt i smeten, ifall det kommer mycket!)
3/4 tsk vaniljsocker

Sätt på ugnen på 175 grader. 
Vispa smör ihop smör och socker. Rör ner äggen och vispa igen. Häll ner mandelmjöl samt vetemjölet blandat med bakpulver. Tillsätt mjölken samt mandelessens och vaniljsocker. 
Smöra botten lätt av en liten springform, min är ca 23 cm. Lägg på ett  bakplåtspapper i botten av formen och smöra kanterna av formen. Häll upp smeten och grädda mitt i ugnen. Känn med sticka när kakan rest sig helt och verkar klar. Ta ut och låt svalna någon timme innan du delar den i 3 bottnar. 
 
 
Glutenfri mandelbotten 23 cm
70 gram smör, smält avsvalnat
300 g finmalt mandelmjöl
2,5 msk potatismjöl (jag tillsätter detta vid malningen för att mandeln inte ska fastna i min kaffemalare, tillsätts med glutenfria mjölet annars)
5 äggulor
5 äggvitor
½ dl mjölk
300 g socker
1,75 tsk bakpulver
1 krm salt
2 dl glutenfritt mjöl, jag använder Semper mjölmix, den röda
några droppar mandelessens(om du tar bittermandelessens, ta bara någon liten droppe, den är mkt starkar än mandelessensen)

Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa upp äggvita fast, ställ åt sidan.
Rita upp 3 cirklar på 3 bakplåtspapper lika stora som springformen på ett bakplåtspapper. 
Vispa ihop äggulorna med sockret. Tillsätt det avsvalnade smöret. 
Blanda den finmalda mandeln med mandelmjölet (+ potatismjöl om du inte haft det vid malning) samt bakpulver och rör ner i smeten. 

Tillsätt sist de vispade äggvitorna lite i taget, rör om lagom lätt så allt fördelar sig jämt, men vispa inte smeten för mycket. Spritsa ut smeten på de de uppritade cirklarna och grädda alla plåtar samtidigt med varmluftsfunktion i 200 grader. 225 grader vid vanlig ugn och då spritsas och gräddas en plåt i taget.  Grädda tills bottnarna rest sig och fått en gyllene färg. Ta ut och låt svalna en stund och stjälp sedan upp på ett nytt bakplåtspapper som sockras innan. (Eventuellt blir det lite smet över)

 

Fantasifyllningar, till 2 tårtor

Cream Cheesefyllning
600 g Philadelphia
4 msk smör, rumstempererat
2 dl florsocker
5 dl vispgrädde
lite bakpulver
rivet skal av en liten citron
1 tsk vaniljsocker

Hallon/Jordgubbsfyllning
ca 350 g frysta hallon, tinade
en knapp liter färska eller frysta jordgubbar
ca ½ dl socker eller efter smak 
Vaniljsåspulver med äkta vanilj (Ekströms är jättegod, OBS! Inte Marsanen, den smakar inte lika bra) Obs! Kolla att den är glutenfri om tårtan ska vara glutenfri
 
Ta ut hallonen från frysen en stund innan. Om du inte gjort det, går det bra att tina hallonen på upptining en stund. Blanda med finhackade jordgubbar och socker. Strö på lite vaniljsåspulver och rör om. Tillsätt mer om det behövs.

Vispa det rumsvarma smöret med lite florsocker, vaniljsocker och citronskalet. Tillsätt sedan Philadelphian och vispa upp hårt, tillsätt resterande florsocker. 
Vispa grädden fast med en knivsudd bakpulver. Rör ner grädden i Philadelphiakrämen och vispa ihop. 

Lägg eventuellt lite plastfolie i botten på springformen. 
Gör en avtryck med springformens kant och klipp bort överflödig botten på alla 3 bottnar. /dela den hela kakan i 3 delar.
Lägg en botten i springformen och bred på ett ca 0,6 cm lager Philadelphiakräm. Lägg på en ny botten och tryck till lite lätt. Bred på hallon/jordgubbskräm. Avsluta med sista botten och tryck till igen. Ställ tårtan kallt i några timmar, helst till nästa dag. Spackla med resterande Cream Cheesefyllning och dekorera efter eget tycke. Jag dekorerade med vit marsipan som färgades med gelfärger samt Kickgodis som formades.  

Ta fram tårtorna någon 30-40 min innan servering så att de inte är helt kylskåpskalla. 
 
 
 
 
 
 
 
 
1 Angelica Wåhlin:

skriven

Men så gulliga! Låter dessutom väldigt goda :)

Kommentera här: