Körsbär&Mandelpajer

 
När körsbären i trädgården blivit uppätna får man nöja sig med en konserverad variant. Köpte 2 olika varianter i England, en med ljus surkörsbär och en med mörka körsbär. Idag provade vi minipajerna av de ljusa körsbären som inte är lika söta. Receptet räckte till 10 minipajer och en mellanstor paj i springform på 15 cm. Denna kakdegen är supergod och smdig att arbeta med. En viktig faktor för att få degen god är att pajdegen ska gräddas ganska länge, så att mjölsmaken försvinner, samt att smöret vid en högre temperatur karamelliseras med sockret, det ger en väldigt god arom. 
 

2 burkar Körsbärsfylling på burk (sötad och redd), går även bra att koka upp körsbär med socker och reda av med maizena eller potatismjöl. Låt fyllningen svalna helt. 

Supergod Mördeg
6 2/3 dl vetemjöl
1,5 krm salt
1,3 dl socker
290 g smör
1 stort ägg
ca 3 tsk vatten

Häll alla ingredienser utom vattnet i en matberedare. Mixa ihop och tillsätt vattnet mot slutet för att degen ska gå ihop. Mixa tills degen blir en enhetlig deg. Om mixern inte är så stor kan man behöva välta ut degen i en bunke och trycka ihop degen där. Ställ kallt i minst 30 minuter. 


Mandelkräm
70 g smör, rumsvarmt
200 gr mandelmassa
2 msk mjöl
1 ägg
ca 5 droppar mandelessens, ej bittermandel, då den är för stark.

Vispa smöret mjukt. Riv ner mandelmassan och tillsätt mjölet och vispa. Tillsätt ägg och vispa. 

Mandelspån
florsocker
en knivsudd vaniljsocker 

Kavla ut degen på lätt mjölat bord, om du ska göra små pajer, använd ett glas för att ta ut rundlar, rundlarna ska vara något större än formen så att det räcker till kanter. Lägg ner pajskalen i en muffinsplåten och forma till.  Om du ska använda en större form, gör motsvarande och ta ut en cirkel några cm större än bottendiametern, så att det räcker till en kant också. Lägg på ett lager med mandelkräm. Därefter körsbär och toppa sist med strimlor av pajdeg samt flagad mandel. Grädda i 200 grader varmluft. Sänk värmen till 175 grader mot slutet. Låt pajerna svalna. Pudra med florsocker blandat med lite vanilj innan servering. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den stora pajen innehåller lite mer körsbär än de små. 
 

Kommentera här: