Torskrygg med Dillsmör och krämig Potatispuré

Häromdagen såg jag ett recept hos ICA så idag gjorde jag en variant på den med sådant jag hade hemma. Skriver ner recepet då jag kommer göra denna rätt fler gånger. Alla tyckte rätten var supergod. 
 
till 3 pers.
 
3 st torskryggfiléer
5 dl vatten
1½ msk salt
2 tsk socker

6 stora potatisar
salt till kokning

1 dl Smetana
en skvätt vispgrädde eller lite Smetana
rivet skal av 1/3 citron

75 g smör
½ sharlottenlök
lite hackad dill 


Rör ihop vatten, salt och socker. Lägg torsken i en form och häll över saltlagen. Låt stå i 2 timmar. 
Sätt ugnen på 125 grader. Sätt potatisen på kokning. 
Häll av vattnet från fisken och lägg i en smord form. Sätt in i ugnen med en stektermometer. Fisken ska gå tills temperaturen når 56 grader.

Sätt smör på smältning. Skär löken i fina strimlor. Häll i smöret och strö på dillen. Håll smöret varmt på låg värme. 
När potatisen kokat klart, sila och pressa med potatispress. Rör i Smetana, citronskal och ev en skvätt grädde eller lite mer Smetana så att då får en fast puré. Tillsätt eventuellt salt om det behövs. 
Servera med valfritt tillbehör, tex gröna ärtor. Toppa gärna moset med flingsalt. Och servera pressad citron till fisken. 

Kommentera här: