MiniUgnsPannkakor

 
Ugnspannkaka i minformat smaksatt med vanilj och citronskal som är en av mina favoritsmakkombinationer. Perfekt att ta med på picnic, eller äta som en liten dessert efter maten eller till mellis. Eller gott närsomhellst. =) Man kan servera med vilka tillbehör man vill, men jag gillar jordgubbar och glass eller hårt vispad grädde. Vill man tex ha nutella eller choklad till, kan man utesluta citronskalet i smeten. 

3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk socker
1 krm vaniljsocker
3 + 2 dl mjölk
4 ägg, varav sista vispas separat
rivet skal av ½ citron, helst ekologisk, valfritt


Sätt ugnen på 200 grader. 
Smöra muffinsplåtarna. Jag fick ut 12 + 6 muffinsar, så det blev 2 formar. 
Blanda mjölk, salt, socker och vaniljsocker i en stor bunke. Häll på 3 dl mjölk och rör runt, tillsätt 3 ägg och 1 äggula, lägg vitan i en separat bunke, den ska vispas senare. Blanda ihop till en enhetlig smet. 

Vispa upp vitan till ett hårt skum när ugnen är varm och temperaturen är jämn i ugnen. (ibland är fortfarande grillelementet på när temperaturen är uppnådd)

Tillsätt äggvitan och riv över citronskal och vispa upp lätt. Fyll formarna till lite mer än hälften. Sätt in mitt i ugnen och grädda ca 17 minuter. Man kan sänka tempen till 175 de sista 5 minutrarna om det behövs. 

Servera med valfria tillbehör. 


 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: