Irish Cream Cupcakes

 
 
Detta är ett av mina favoritrecept. Tog från början fram receptet för dessa muffins åt min dotters kusin som är glutenintolerant. De har dock blivit en favorit, så nu gör jag hellre dessa muffins än vanliga eftersom de blir väldigt saftiga. Med dumlefluff ovanpå så har du en sagolik liten cupcake. Kombinationen Dumlekolor med grädden, chokladcupcakes och Whiskeyn påminner om Irish Cream som består av samma ingredienser. (Vet inte om Whiskey eller Dumle är glutenfritt dock). Toppa dessa med skivade jordgubbar som skurits ut till hjärtan eller geléhjärtan så har små fina Alla Hjärtans Dag-bakelser. Om du inte får tag på mandelmjöl finns det ett liknande recept här fast med kladdkakebotten. 
 
  
Receptet ger ca 16-18 muffins. 
 
Muffins
200 g skållad mandel eller samma mängd mandelmjöl
ca ½ dl potatismjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g smält smör
3 ägg
2,5 dl socker
en nypa flingsalt
 
Glasyr
3 dl vispgrädde
33 dumlekolor
 
Whiskey (valfritt)

Garnering
bär eller godis, tex geléhjärtan eller dumlebitar
 
 
Börja med glasyren. Värm grädde utan att koka den. Tillsätt hackad dumle. Rör tills allt har löst sig. Kyl därefter ner såsen i kylskåp i minst 3 timmar, helst över natten.
 
Skålla och skala mandeln. Häll på ett fat och kör i mikron en stund tills mandlarna är torra. Passa dem så att de inte bränns. Låt svalna. Mal mandeln i en nöt- eller kaffekvarn. Blanda mandelmjölet med kakao, potatismjöl och bakpulver. Smält smöret och ställ åt sidan. 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och en liten nypa flingsalt och vispa till en slät smet. 

Häll upp smeten halvvägs i muffinsformar som ställes i en teflonmuffinsform. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter eller tills de verkar klara. 
 
Låt muffinsarna svalna helt. Nagga dem med en gaffel och pensla på whiskey. 
Ta fram dumlesåsen häll upp i en vispskål och vispa med en elvisp tills den är lagom fast för att spritsa. 
 
Spritsa cupcakesen och garnera med valfri dekoration. 
 
 
 
 
 
1 Anonym:

skriven

[email protected]

Kommentera här: