Alla Hjärtans Dag Cheesecake

 
  En fin Caramel Cheesecake att överraska med på Alla Hjärtans Dag. 


Browniebotten
70 g mörk blockchoklad, hackad i mindre bitar
65 g smält smör
1,1 dl socker
1 ägg
1,3 dl mjöl 
1 knapp tsk bakpulver
½ tsk vaniljsocker
en knivsudd salt
 
Värm smör och chokladen på svag värme i en kastrull, rör tills allt löst sig. Ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl blandat med bakpulver, socker och salt och rör ner den avsvalnade smörchokladblandningen. Häll i en smord och bakpapperklädd form. Förgrädda botten i 175 grader tills den lyft något och inte är kladdig. 


Fyllning 
1,5 dl Smetana 40 %
150 g Philadelphiaost
1 burk dulce de leche
1 tsk snabbkaffepulver
2 ägg
3 msk farinsocker

Rör smetana och Philadelphia mjukt. Rör dulce de lechen mjuk tillsammans med snabbkaffet. Tillsätt dulce de lechen, ägg och vaniljsocker. Vispa ihop smeten lätt. Det ska inte vara några klumpar. Häll fyllningen i formen på chokladbotten. Sätt in i 175 ugnen och sänk samtidigt värmen till 140 grader. När cheesecaken är lätt dallrig i mitten, men ändå fast i övrigt, så är det klar. Om man övergräddar en cheesecake tills den är helt fast, blir fyllningen grynig istället för krämig och slät. Låt cheesecaken via i kylskåp till nästa dag.
 
 
Topping & Dekoration (toppingen kan skippas och cheesecaken kan serveras med vispad grädde och kolasås)
0,5 dl Smetana
50 g Philadelphia 
lite florsocker
+ kolasås, gärna från märket Monin, den smakar väldigt mycket Karamellkola (jag köper hos grossist)
+ jordgubbar

Rör ihop toppingen och bred på Cheesecaken. Dekorera kanterna med skivade jordgubbar och med kolasås ovanpå. 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: