Brownie med KaramellLattefyllning

 
Efter ett annat bakexperiment passade jag på att använda överbliven smet till denna underbara Brownie med en krämig KaramelLattefyllning. En oemotståndlig upplevelse må jag säga. Måtten för brownien räcker till en 19 cm form springform. Är inte helt säker på hur mycket KaramellLattefyllning det blir med detta recept... 


Kolakräm
125 g kolor, Obs, Rollokolorna är ganska salta, jag blandade lite olika kolor som jag köpte på lösvikt
1 msk grädde
1,3 dl farinsocker
ca 2 msk vatten
1½  msk Monin Caramel Sirap (valfritt) el motsvarande mängd vatten
 
Browniebotten
70 g mörk blockchoklad, hackad i mindre bitar
65 g smält smör
1,1 dl socker
1 ägg
1,3 dl mjöl
en knapp tsk bakpulver 
½ tsk vaniljsocker
en knivsudd salt
 
KaramelLattefyllning 
kolakrämen 
eller motsvarande mängd Dulce de Leche(kokt ca 3,5 h) ca 1,5 dl, då blir smaken inte lika karamellig dock, men fyllningen blir lite krämigare. 
½ port snabbkaffepulver, (portionspåsar)
1 dl Philadelphia
1 dl Smetana
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
 
 
Förberedelse Kolakräm
Häll alla ingredienser i en kastrull och koka upp på medelvärme tills allt löst upp sig. Låt koka en stund och låt svalna. Rör ihop kaffepulver med lite grann av kolan och blanda sedan ihop med resten av kolan. 
 
Browniebeskrivning
Värm smör och chokladen på svag värme i en kastrull, rör tills allt löst sig. Ställ åt sidan att svalna.
Vispa ägg och socker, tillsätt mjöl med bakpulver, socker och salt och rör ner den avsvalnade smörchokladblandningen. Häll upp i en sprits. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en smord springform. Bred ett lager smet i botten och spritsa sedan runt kanterna och därefter korsade mönster enligt bilden längre ner. 
 
KaramelLattefyllning
Vispa ihop den svala kolasåsen med Philadelphia och tillsätt Smetana samt vaniljsocker. Vispa ner ägget. 
Fyll med smeten i fördjupningarna och avsluta med ett lager så att det täcker formen utom på kanterna som bara ska vara Brownie. 
 
Grädda i 175 grader. Här får du nog prova dig fram med tiden, men provstickan ska åtminstone vara torr när man känner vid kanten. 
 
 
 
 
 



 
Jag hade först tänkt att bara fylla delar av brownien, men det blev fyllning över från ett annat experiment, så jag hällde efter detta foto tog över mer cheesecakesmet så att det precis täckte hela kakan utom kanterna. 

 
 
Här är kakan fortfarande ljummen, medan den på översta bilen har fått vila i kylskåp en dag. Jag tog ut kakan ganska tidigt och då passade den bättre att äta kall. Vill man inte äta den kall gräddar man den lite längre. 

Kommentera här: