KöttfärsLasagne

 
Jag har gjort lasagne ett par gånger, men har inte varit helt nöjd. Ofta har den blivit sörjig eller med för mycket fyllning. Gjorde ett nytt försök idag och det blev väldigt bra. =) 
 
Köttfärssås
750 g nötfärs
smör till stekning
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 x 500 g krossade tomater
 
1 msk strösocker
2 kalvbuljongtärningar
1 dl vatten
½ dl rött vin
svartpeppar
paprikapulver
lite chiliflakes
timjan
oregano
 
+ maizenaredning
 
 
Ostsås
2,5 msk smör
3 msk vetemjöl
ca 9 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl creme fraiche
vitpeppar
½ tsk salt
maizenaredning
150 g riven ost, jag använde texmexost
 
knappt 1 pkt lasagneplattor
 
 
Köttfärssåsen
Hacka lök och stek i smör. Pressa ner vitlök. Lägg åt sidan. Stek köttfärsen på hög värme. Lägg sedan ner alla andra ingredienser till köttfärssåsen  utom maizenaredningen och låt koka 1 timme minst. Red av med lite maizena. 
 
Ostsåsen
Smält smör. Rör ner mjölet och rör om. Tillsätt mjölken lite i taget och tillsätt sedan övriga ingredienser utom osten. Red av såsen till lagom tjocklek med maizenaredning. Tillsätt osten sist. 
 
 
Smöra en ugnssäker form. Jag använde en hög form på 22x43 cm. Häll ett tunt lager ostsås på botten. Lägg på plattor och ett ganska tunnt lager köttfärssås samt lite ostsås. Fortsätt så tills köttfärssåsen är slut. Det ska finnas ostsås att toppa lasagnen med. Alla plattor ska var täckta. Om ostssåen börjar ta slut går det bra att köra ett lager med bara köttfärssås någonstans i mitten. Grädda i 175 grader i ca 40 min. Beroende på hur stor form du har kan det ta olika lång tid. 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: