Saffransbrödpudding

 


Update: En brödpudding ska vara ganska platt, ca 3 cm hög, mina puddingar blev något högre, både den lilla och den stora, och det blir lite mastigt att skära ut en bit med skeden, så rekommenderar att man inte gör en för hög pudding. Uppdaterar även receptet med att man ska ha folie ovanpå puddingen vid gräddningen. 
 
Brödpudding eller Budin de Pan, brukar min farmor göra. I hennes variant och den som är vanligast i Latinamerika löser man upp brödet i mjölken, så att man får en slät pudding. Som en kombination av ugnspannkaka och en brylépudding skulle man kunna säga. Eller som en väldigt fast brylépudding som ger ett tuggmotstånd. I vissa recept har man väldigt lite bröd i fyllningen och då liknar den desto mer en brylépudding i dessa är det svårare att ha russin eftersom de sjunker.  I England och USA är det vanligare att man gör brödpuddingen som en kaka, med stora bitar av bröd. Idag provade jag att göra en julvariant av puddingen och smaksatte den med saffran istället för citron och vanilj som jag brukar ha. I vissa länder smaksätter man puddingen med kanel och det är också väldigt gott. Denna variant med saffran blev underbart god ihop med en klick vispgrädde. Puddingen ska serveras rumstempererad. 
 
 
Karamell
2,5 dl socker
4 msk vatten
 
Pudding:
190 g bröd ca 8 brödskivor vitt toastbröd (nästa gång kanske jag tar 2/3 av brödet, för en lite lösare pudding)
3 dl (ev 4) mjölk (lite osäker på måttet)
1 burk kondenserad mjölk (ej kokt eller karamelliserad)
0,5 g saffran
4 ägg
russin, så mkt som du vill ha, jag använde kanske ½ dl
rom + lite socker (frivilligt)
 
Lägg russinen i lite rom dagen innan om du har möjlighet. Tillsätt en grutta socker också. 
 
Klipp brödet i småbitar, häll på mjölk och kondenserade mjölken och låt stå en stund. 
 
Fortsätt under tiden med karamellen. Ta fram en form, tex en sockerkaksform och ställ bredvid spisen. Förbered grillvantar, de kommer att behövas när karamellen ska fördelas i formen.Häll socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Sätt på hög värme och låt sockret stå tills det börjar ta färg, då kan du röra om lite lätt. Ta bort från värmen och häll upp i formen. Ta på grillvantar och fördela sedan karamellen upp på kanterna i sockerkaksformen. 
 
Fortsätt med puddingen. Häll ner saffran i brödröran. Mosa brödet och mjölken ordentligt. Vispa sedan ner äggen.  Häll hälften av smeten i den karamelliserade formen. Strö över lite russin och häll på resterande smet och strö på lite mer russin.

Lägg på ett folie över puddingen och grädda i vattenbad i 175 grader. Puddingen är klar när man kan sticka ner en kniv i puddingen som kommer ut utan geggig smet. Detta tar olika lång tid beroende på hur hög puddingen är och hur stor form man har. 
 
Lossa puddingen från kanterna på formen lätt med en kniv medan den är varm och skaka formen snabbt och bestämt fram och tillbaka så att puddingen släpper kanterna. Om man väntar med att stjälpa upp puddingen stelnar karamellen och puddingen kan fastna i formen. Stjälp upp på ett fat, men var väldigt försiktig så att du inte får varm karamell över dig. Karamellen som blir kvar i formen kan man lösa upp med lite vatten genom att värma upp formen. Låt puddingen vila svalt till nästa dag och servera puddingen ljummen med en klick lättsockrad vispgrädde. 
 
 
 
 
 
 
 
 Smeten innan äggen är tillsatta
 
Nästa gång skippar jag smöret uppe på, då jag inte tycker att smörsmaken passar i saffransvarianten. 
 
 
Gjorde en liten provpudding också =D 
 
 
 
 
Se så fin den blev. 
 
Här är den mindre varianten
 
 
 
Med vispgrädde är denna så mumsig, men nästa gång gör jag puddingen plattare. 
 

Kommentera här: