Saffransbullar med fyllning

 
 
 
 Mitt bästa recept på lussebulledeg med en smaskig fyllning
 
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk, 1,5 %
2 dl socker
3/4 tsk salt
100 g smält margarin
1 vispat ägg
100 g rumstempererat margarin, i mindre tärningar
2 påsar à 0,5 g saffran + lite socker
2 tsk bakpulver
ca 1 kg Manitoba Cream
 
Fyllning: 
150 g smör, rumstempererat
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
en liten nypa salt

Brödglans
1 ägg
½ tsk vatten
en liten nypa salt

Smält margarinet, tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Blanda med smulad jäst i en stor bunke. Tillsätt 2 msk socker och ca 4½ - 5 dl mjöl. Det ska bli en tjock smet. Täck med en bakduk och låt smeten vila i ca 20 min. Häll upp saffran i en mortel tillsammans med socker. Mortla ordentligt tills du har ett fint pulver. Vispa upp ena ägget. Tillsätt detta tillsammans med det rumstempererade margarinet samt socker och saffranet. Vispa ordentligt tills margarinet blivit finfördelat i smeten. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt lite i taget tills degen blir fast. Arbeta degen ganska hårt ca 5 minuter. Jäs övertäckt i 45 min. Slå ihop degen och låt jäsa ytterligare 45 min. Om tid finns kan man upprepa detta igen. 
 
Rör ihop ingredienserna till fyllningen under tiden. Samt vispa upp ägget med en pytteliten nypa salt. Detta ska bullarna penslas med senare.  

När degen jäst klart, dela den bitar och forma till jämna bollar och ställ på en plåt med bakplåtspapper. Jäs i ca 45 min. Skär ett snitt på toppen med en vass kniv efter halva tiden. Häll fyllningen i en sprits med smal öppning. Tryck ner spritsen och tryck ut fyllningen tills den når toppen. Låt jäsa resterande tid. 

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strössla över pärlsocker. Grädda i 225 grader i mittre delen av ugnen. Sänk värmen till 200 grader en kort stund efter att de satts in, annars blir de för brända. 

Tag ut när bullarna känns lätta och har en fin färg.  Tiden varierar beroende på hur stora bullar du gjort. 

Kommentera här: