Mjuk nötbrownie

Denna mjuka och chokladiga kaka en är blandning av Brownie och kladdkaka, toppas med nougat, pecannötter och pecansmakande sirap. Kladdkaka är lite segare tack vare mer socker och Brownie blir lite fluffigare tack vare mer ägg samt att man använder bakpulver. Så detta är en hybrid av båda, med de bästa egenskaperna. =) Jag blev sjukt nöjd med denna kaka, så den kommer göras om många gånger. 

 

Brownien: 

150 gram smör
2 st ägg
1 3/4 dl strösocker
½ dl farinsocker
1,1 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

ca 100 g nougat från Odense
ca 50 g pecannötter
pyttelite salt
lite pancakesyrap

 

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret, ställ åt sidan. 
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker för sig. Rör ner detta i kaksmeten varvat med det avsvalnade smöret. 
Smöra en form som är 18x25 cm ca. Klipp ur ett bakplåtspapper och lägg i botten och smöra även detta lite och häll smeten i formen. En rund form på 24 cm i diameter skall också gå bra.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 23-24 minuter. Kortare tid om kakan är tunn. Grädda ej för länge, då blir kakan trist. 

Hacka pecannötterna och lägg på en plåt. Rosta i 200 grader, passa nötterna noga så de inte bränns. Strö över jättelite salt och skaka om. Låt nötterna svalna.

Om nougaten är hård (kylskåpskall) kan man hyvla nougaten över den varma kakan och sedan breda ut den med en smörkniv. Ringla sedan på lite pancakesyrap och strö över de rostade nötterna. 

Servera kakan med lite vispad grädde.  

 
 
 
 
 
  
 

Kommentera här: