Saffranscookies med mandelmassefyllning

Idag fick jag en superbra idé...tänkte först göra enkla mördegskakor med saffran, typ som en pepparkaksdeg fast smaksatt med saffran istället, men sedan kom jag att tänka på att jag hade mandelmassa hemma, så det blev istället en cookie fylld med mandelmassemedaljoner och korinter. Supergoda och perfekt alternativ för dig som inte hinner jäsa vetedegen till lussebullarna och du slipper oroa dig för övergräddade bullar som blir torra dagen därpå. Kakorna blir så där härligt mjuksega, vill du ha dem lite hårdare gräddar du dem bara lite längre. Receptet gav 18 kakor ca 8,5 cm stora. Om du gillar min idé och testar dessa får du gärna lämna en kommentar. 
 
Cookiedeg 
225 g smör, rumsvarmt
150 g strösocker
110 g florsocker
2 ägg
400 g mjöl
1 tsk bakpulver
2 påsar saffran a 0,5 g
 
Fyllning
260 g mandelmassa
några droppar mandelessens
ca ½ dl korinter
 
Glasyr
ca 1½ dl florsocker
vatten 
 
Riv mandelmassan och tillsätt ett par droppar mandelessens. Jag tog typ 1 krm, men om man använder bittermandelessens får man ta någon droppe bara annars kommer mandelsmaken att dominera. Blanda in essensen väl i mandelmassan och forma sedan en rulle som är ca 4-5 cm i diameter. 
 
Sätt ugnen på 175 grader. 
 
Vispa smöret med sockersorterna. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjöl, mortlat saffran och bakpulver. Rör ihop med en träsked. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl, degen ska dock bli ganska mjuk.  
 
Skär mandelmassan i ett par millimeter tjocka skivor.  
Dela degen i små bollar. Platta till en boll så att den blir något större än mandelmassemedaljongerna. Lägg på några korinter och ovanpå det en medaljong. Stö över några korinter till och lägg på ytterligare en tillplattad boll. Lyft upp från bakbordet med hjälp av en spatel eller tunn smörkniv och tryck ihop kanterna lätt med fingrarna. Rulla kanterna lätt mot bakbordet så får de en snygg kant. Lägg på bakpapperklädd plåt. Forma resten av kakorna. Lägg dem ej för tätt på plåten. 

Grädda kakorna i 175 grader varm ugn i mitten, i ca 15-16 minuter eller till ytan torkat till. Kakorna blir lite mjuksega. Vill du ha hårdare kakor, grädda de lite till. Låt kakorna svalna. 
 
Rör ihop florsocker med lite vatten och ringla glasyren över kakorna. 
 

 
 
 

 






 
1 Eva Hagberg:

skriven

Hej,bakade dina kakor i kväll och de blev supergoda!
Jag hade ingen mandelmassa essens så jag tog två droppar bittermandel essens. Det kunde nog som du skrev varit en droppe. Dom var jättegoda ändå men det tog bort lite av saffransmaken. Det här kommer ändå bli en återkommande favorit 😊

Svar: Åh vad kul att du provade, ja bittermandelessens är väldigt stark, det ska liksom bara bli en touch av mandelsmaken. Och kul att du gillade receptet. :-)
Mary Dane

Kommentera här: