Sachertårta

 
Pappas favorittårta är Sachertårtan. Jag hade aldrig sett någon baka tårtan hemma så när pappa fyllde 50 bakade jag bland annat en Sachertårta till honom, vilket blev mycket uppskattat. När han fyllde 60 fick han en ny.
 
Botten
225 g mörk choklad
190 g smör
3 3/4 dl socker
6 ägg
2 1/4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
 
Fyllning
2 ½ dl aprikosmarmelad
 
Garnering 
175 g, hälften mjölkblockchoklad och andra hälften mörk choklad
½ msk olja
1,5 dl socker
80 ml vatten
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smält chokladen över vattenbad. Låt svalna.
 
Rör smör och socket smidigt. Tillsätt äggen ett i taget. Rör ordentligt mellan varje ägg. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt detta samt choklad till äggsmeten. Rör smeten jämt. Häll smeten i en smord rektangulär glasform på 20x30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan precis är torr med sticka. Låt svalna. 
 
Dela kakan i 2 delar och bred på marmeladen. Lägg på nästa botten.
 
Koka upp vatten och socker. Ställ åt sidan.Smält chokladen över vattenbad. Rör ner oljan. Rör därefter ner sockerlagen och rör tills allt är löst. Bred glasyren över kakan. Låt stå svalt.
 

Kommentera här: