Papas arrugadas - Saltkokt potatis med Aioli

                            

 
Supergod potatis att ha på sommaren till grillad mat. Bli inte avskräckt av mängden salt, saltet tränger inte igenom skalet. Meningen är att man ska få en saltfrostad utsida på potatisen. På min bild har jag fått kondens på potatisen därför är den fläckig. Vanligtvis brukar man göra en Mojo Rojo till denna potatis. Det är en röd sås som görs på bla paprika, olja, vitlök och spiskummin. Den är också väldigt god, men denna gång tog vi vad som fanns hemma, så det blev en Aioli. 
 
4 pers. 
 
1 kg delikatesspotatisar (ej färskpotatis, skalet är för tunnt och de blir jättesalta)
2 dl grovt salt
vatten så det täcker potatisen
 
2 äggulor
matolja
1-2 vitlöksklyftor
lite salt
lite chilipepeppar
 
Rengör potatisen om det behövs. De man köper på plastpåse brukar vara ganska rena. Lägg i en kastrull och häll på vatten. Häll över saltet. Koka som vanligt till potatisen är klar. Häll bort vattnet. Lägg en handduk över kastrullen en stund. 
 
Häll äggulorna i en ganska stor bunke. Ta hjälp av en person som mycket långsamt häller på oljan i en tunn stråle, medan du vispar hela tiden. Fortsätt tills Aiolin tjocknat. Krydda därefter med pressad vitlök,salt och chilipeppar. 
 
                               
Sorry för den fula bilden, kamerabatteriet tog slut efter första bilden. =(

Kommentera här: