Våfflor och Dulce de Leche - TEST
Recept 1
3 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
2-3 msk smält smör
florsocker till garnering
Vispa grädden.
Lägg mjölet i en matberedare. Tillsätt vattnet genom matarröret och sedan det smälta, avsvalnade smöret/margarinet medan maskinen snurrar på halvfart. Kör några sekunder till en jämn smet. Vänd ner den vispade grädden. Blanda för hand eller med ett par tag på momentläget.
Grädda våfflorna. Lägg dem på galler efter hand som de blir färdiga. Våfflorna mjuknar om de läggs ovanpå varandra. Sikta lite florsocker över våfflorna.
Kommentar:
Väldigt fluffig smet. Smeten är svårdoserad på grund av att att den är tjock och fluffig, så våfflorna blir inte jämna i kanterna. Antingen rinner de över eller så kommer de inte ända ut i kanterna. Våfflorna får ganska ljus färg, något ojämn. De blir väldigt frasiga men känns alldeles för flottiga. Konsistensen och smaken känns chips- och frityrsmetsliknande och det fattas salt. Våfflorna håller frasigheten långt efter gräddning.
Familjens betyg: 2
Recept 2
125 g smör eller margarin
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.
Kommentar:
Smeten blir jämn, trögflytande och snygg. Våfflorna får vacker och jämn guldguld färg tack vare äggen. Våfflorna blir mastiga, något fluffiga, men ganska torra. De påminner om amerikanska pannkakor i smak, fast en hårdare och kompaktare variant. God smak, men det fattas salt.
Familjens betyg: 3
Recept 3
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 1/2 dl kallt vatten (gärna mineralvatten!)
125 g smält smör
Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner mjölken och vispa smeten slät. Tillsätt sedan det kalla vattnet och det smälta, avsvalnade smöret. Hetta upp våffeljärnet och smöra laggen vid första gräddningen – sen behövs inget ytterligare extra fett.
Kommentar:
Tunn, rinnig och ful smet med små fettklumpar. Våfflorna har bra konsistens, lagom fasta och något frasig yta. Även denna smet saknar salt.
Familjens betyg: 4
skriven
Hejsan!
Vad kul att du testat vår, Pampas Delis, Dulce de leche!
Och tack för ett mycket fint omdöme, det värmer:)
Kom den till användning i fler sammanhang än till våfflor?
Mvh Oscar/Pampas Deli