Våfflor och Dulce de Leche - TEST

                                 
Våfflan på bilden är från recept 1, serverad med "specialvispad" grädde & Dulce de Leche. 
 
I alla år har vi varit trogna Ekströms våffelmix. Detta år beslutade jag mig för att testa 3 olika våffelrecept med olika egenskaper. Ett recept innehåller ägg, ett annat görs med vispad grädde och ett annat görs på mjölk (utöver mjöl, bakpulver, vatten och smör som är grunden i våffelrecept). Vinnaren blev recept nr 3. Dessa våfflor gick även bra att frysa in efter tillagning och därefter tar man fram dem vid behov och kör i brödrosten. Våffelrecept nr 1 fungerade inte lika bra att rosta, då de blev för mjuka och gled ned i brödrosten. Gemensamt för alla recept är att de saknar salt i smeten som lyfter fram smaker, så detta bör läggas till enligt mig. Lägger in kommentarer efter varje recept. 
 

Recept 1

3 dl vispgrädde
3 dl vetemjöl
2 dl iskallt vatten
2-3 msk smält smör
florsocker till garnering

Vispa grädden.
Lägg mjölet i en matberedare. Tillsätt vattnet genom matarröret och sedan det smälta, avsvalnade smöret/margarinet medan maskinen snurrar på halvfart. Kör några sekunder till en jämn smet. Vänd ner den vispade grädden. Blanda för hand eller med ett par tag på momentläget.
Grädda våfflorna. Lägg dem på galler efter hand som de blir färdiga. Våfflorna mjuknar om de läggs ovanpå varandra. Sikta lite florsocker över våfflorna.

Kommentar: 

Väldigt fluffig smet. Smeten är svårdoserad på grund av att att den är tjock och fluffig, så våfflorna blir inte jämna i kanterna. Antingen rinner de över eller så kommer de inte ända ut i kanterna. Våfflorna får ganska ljus färg, något ojämn. De blir väldigt frasiga men känns alldeles för flottiga. Konsistensen och smaken känns chips- och frityrsmetsliknande och det fattas salt. Våfflorna håller frasigheten långt efter gräddning. 

Familjens betyg: 2

 


Recept 2

125 g smör eller margarin
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
2 dl iskallt vatten

Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa samman mjölk, mjöl, ägg och bakpulver till en slät smet. Rör i matfett och vatten.
Hetta upp våffeljärnet. Smörj det till den första laggen. Grädda våfflorna vackert guld-gula. Lägg dem på galler så håller de sig frasiga.

Kommentar:

Smeten blir jämn, trögflytande och snygg. Våfflorna får vacker och jämn guldguld färg tack vare äggen. Våfflorna blir mastiga, något fluffiga, men ganska torra. De påminner om amerikanska pannkakor i smak, fast en hårdare och kompaktare variant. God smak, men det fattas salt.
Familjens betyg: 3

 


Recept 3

3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl mjölk
2 1/2 dl kallt vatten (gärna mineralvatten!)
125 g smält smör

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Vispa ner mjölken och vispa smeten slät. Tillsätt sedan det kalla vattnet och det smälta, avsvalnade smöret. Hetta upp våffeljärnet och smöra laggen vid första gräddningen – sen behövs inget ytterligare extra fett.

Kommentar:

Tunn, rinnig och ful smet med små fettklumpar. Våfflorna har bra konsistens, lagom fasta och något frasig yta. Även denna smet saknar salt.
Familjens betyg: 4

 

     
      Våffelsmet 1, 2 och 3. 
 
 
                             
Till våfflorna kan man servera Dulce de Leche med "specialvispad" grädde. Tyvärr kan jag inte dela med mig av receptet på specialvispade grädden då det inte är mitt eget recept.
 
De här Dulce de Lechesorterna hittade jag på Klippet Daglivs vid Fridhemsplan. Pampas Delis Dulce de Leche har en djupare och mörkare smak och är lite tjockare och något sträv i konsistensen. Havannas variant har en mer kolaliknande smak med tydligare vaniljton. Den är lite ljusare och är väldigt slät och fin. Dessa sorter passar ypperligt att breda på pannkakor eller servera med glass. 
Kan inte riktigt bestämma mig för vilken jag gillar bäst, så båda får en 5:a i betyg. Burkarna innehåller 450 g resp 250 g och kostade 75 resp. 35 kronor. 
 
                             
Här är budgetvarianter av Dulce de Leche av kondenserad mjölk som numer kan köpas färdigkokt. Dessa sorter har i stort sett identisk smak, varianten till höger var eventuellt något lösare i konsistensen. Denna variant av Dulce de Leche är bra att använda som fyllning i tårtor eller som "spread" på rostat bröd. Tyvärr går inte smaken att jämföra med orginalen. Denna Dulce de Leche smakar lite burkigt och lite lätt syrligt. Vissa tycker att smaken påminner om messmör fast söt. Priset för dessa burkar ligger på ca 20-35 kronor. 
 
 
1 Oscar:

skriven

Hejsan!

Vad kul att du testat vår, Pampas Delis, Dulce de leche!
Och tack för ett mycket fint omdöme, det värmer:)
Kom den till användning i fler sammanhang än till våfflor?

Mvh Oscar/Pampas Deli

Kommentera här: