Kronärtskockspaj

                             
 
Perfekt till Buffébordet. 
 
150 g rumsvarmt smör
4 dl vetemjöl
1/4 tsk salt
1 msk sprit
ev lite vatten
hackade hasselnötter, valfritt
 
1-1½ burk kronärtskockshjärtan på burk
5 knippor med salladslök
smör till stekning
lite socker
2,5 dl Milda Visp eller vispgrädde
3 ägg
150 g riven Västerbottenost eller tex prästost
lite timjan
svartpeppar
cocktailtomater, skivade
 
Mixa ihop alla ingredienserna till pajpotten utom hasselnötterna i en matberedare. Tillsätt nötterna mot slutet innan degen går ihop. Lägg degen att vila i kylskåp ca 30 min.
 
Skölj och skiva den vita och ljusgröna delen av salladslöken i ca 1 cm tjocka skivor. Stek den i smör på hög värme bara i några sekunder tillsammans med ½ tsk socker.
 
Kavla ut degen på mjölad bord. Lyft över den i en springform på 22-23 cm. Lägg formen en stund i kylen. Sätt ugnen på 200 grader.
 
Nagga pajbotten och förgrädda den mitt i ugnen ca 10-15 minuter. 
 
Krama ur all vätska ut kronärtsskockorna. Lägg dem på pajbotten. Lägg därefter på salladslöken och den rivna osten. Vispa ägget och grädden, tillsätt kryddor efter smak. Häll detta över grönsakerna. Lägg på de skivade tomaterna. Grädda vidare i ca 35-40 minuter eller tills pajen känns fast.  
 
 
                               
 
 
                               
 

Kommentera här: