Gullig Körsbärkaka

 
                             
Idag gjorde jag en man-tager-vad-man-haver-kaka. Denna kaka blir väldigt saftig tack vare gräddfilen. Det gäller dock att ta ut kakan när teststickan är precis eller knappt torr. Vita chokladen kan man hoppa över om man vill, den gör nog ingen större skillnad för kakan. 
 
Kaka
115 g smör, rumsvarmt
1 2/3 dl socker
1 stort ägg
2 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad, hackad
ca 10 inlagda körsbär i nån sprit (tex maraschino), skurna i mindre bitar
1/4 dl av spriten som körsbären låg i
 
Glasyr 
2,5 dl florsocker
½ tsk vaniljsocker
2 msk smörgåsmargarin
2 msk av spriten som körsbären låg i
 
Dekoration
5 inlagda körsbär till dekoration
mandelspån eller flagad mandel
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget. Rör ner gräddfilen och körsbärslikören/spriten. Blanda de torra ingredienserna med varandra och rör ner i smeten. Tillsätt chokladen och körsbären. Häll upp i en smorad 19 cm:s form med löstagbara kanter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. 
 
Rör ihop ingredienserna till glasyren. Micra på låg effekt i några sekunder så smöret blir mjukt. Rör om ordentligt och häll glasyren över den avsvalnade kakan. Dekorera med mandelspån och körsbär. 
 
                              
                              
 
                              

Kommentera här: