Blåbärstårta med Marängtopping

                              
 
 Den här tårtan gjorde jag när syrran och sonen fyllde år. Frukten bakas in i tårtbotten vilket är lite annorlunda. 
 
Tårtbotten
2,5 dl socker
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
2,5 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
2 msk flytande milda
3,75 dl vetemjöl
+ lite mjöl till blåbären
250 g hallon, frysta, halvtinade
475 g blåbär, frysta halvtinade
 
Philadelhiafyllning
200 g Philadelphia 
3 dl florsocker 
1½ tsk vaniljsocker
1 msk smör 
ev. citronskal som smaksättning
 
Italiensk Marängtopping
3 äggvitor
1 nypa salt
2dl strösocker
1/2dl vatten
ev. smaksättning
 
+ marsipan till dekoration, jag använde Jordgubbsmarsipan
 
                              
 
Häll upp blåbär och hallon i en skål, häll på lite mjöl och skaka runt mjölet.
Vispa ägg och socker luftigt i en ny skål. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan skål. Tillsätt detta samt oljan och margarinet. Rör därefter ner bären i smeten. Häll upp en smord och bakpapperklädd form på 20x30 cm. Sätt på ugnen 175 grader. Grädda i nedre delen av ugnen till provstickan känns torr. Låt tårtbotten svalna och dela den sedan i 2 bottnar. 
 
Rör ihop ingredienserna till Philadelphiafyllningen. Bred den på ena botten och lägg på den andra. 
 
Vispa äggvitorna och saltet till ett skum. Koka under tiden en sockerlag av sockret och vattnet till exakt 121 grader i en liten kastrull. Häll den heta sockerlagen över äggvitorna under vispning på medelhastighet. Fortsätt att vispa till marängen är kalll.
Bred marängen över tårtan och bränn av marängen med en gasolbrännare. 
 
Marängen går att ersätta med vispad grädde. 
 
                              
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: