Marias Marängtårta

 

 
Det finns inte många tårtor som man kan köpa på konditori som är goda. Den enda tårtan jag fastnat för är en Hallon och Vit-chokladmoussetårta med maräng. Här har jag satt ihop ett eget recept. Receptet hittade jag bland mina gamla recept som fanns sparade på datorn. 

Tårtbotten

2 ägg
2 dl socker
2/3 dl ljummet vatten
1 tsk bakpulver
2 dl mjöl


Smöra en 24 diametersform. Använd gärna smörpapper i botten.
Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver.
Häll upp vatten och tillsätt i smeten. Häll i mjölet och vispa lite till.
Grädda i nedre delen av ugnen tills bakstickan känns torr.

 

Chokladmousse

300 g vit choklad
3 dl vispgrädde

Värm upp grädden och tillsätt chokladen i bitar. Vispa tills chokladen löst upp sig. Ställ kallt. Vispa till lagom konsistens.

 

Fyllning

jordgubbsylt/hallonsylt
jordgubbar/hallon

Skär botten i 2 delar. Bred på ett lager sylt och strö över lite hackade jordgubbar. Bred på chokladmousse. Täck med nästa tårtbotten och bred på lite mer chokladmousse. Eventuellt blir det över 1-2 dl mousse.  Ställ tårtan kallt.

 

Marängsmet

4 äggvitor
3 dl socker
ett par droppar citronsaft
1 krm vaniljsocker


Blanda äggvitor, strösocker och citronsaft i en rostfribunke. Vispa marängen kraftigt över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader. Marängen ska tjockna och sockerkristallerna ska ha smält. Tag av marängen från värmen och vispa i maskin på hög hastighet tills den svalnat och det går att forma styva toppar av marängen.

 

Garnering

Jordgubbar eller hallon

Spritsa marängsmeten enligt bilden, lämna ett hål i mitten där frukten skall läggas. Bränn av marängen med en brännare. Dekorera med frukten.

Kommentera här: