Skållade russinlimpor

                                

Detta bröd bakas i två omgångar. Fördegen görs dagen innan. Brödet blir väldigt saftigt. Jag tillsätter förutom russinen även pyttelite kanel, vilket jag tycker blir gott. Barnen gillade brödet och tyckte att det smakade sockerkaka. Eftersom jag tycker att russinbröd endast passar med mild ost som pålägg tyckte jag att lite kanel också kunde vara gott.

Dag 1:

4 dl Fint rågmjöl
7½ dl kokande vatten



Koka upp vattnet. Slå det över mjölet. Rör om tills du har en tjock smet. Lägg handduk över bunken och låt vila över natten.

Dag 2:

50 g jäst
25 g smör, rumsvarmt
3/4 dl malt farinsocker
½ dl canesyrap
4 dl Fint rågmjöl
ca 9 dl Manitoba Cream eller Vetemjöl Special

2 tsk salt
½ krm kanel
2 dl russin

1 ägg

Blanda skållningen från Dag 1 med smulad jäst, smöret, sockret och sirapen. Häll på mjölsorterna lite i taget och arbeta degen 5 min i bakmaskin. Tillsätt saltet när degen blandats en stund. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop till en slät deg. Täck degen med en handduk. Låt degen jäsa 1 h.

Tag upp på mjölat bakbord platta ut degen och tillsätt russinen samt pudra över kanel. (bara lite!)
Dela degen i 2 bitar och lägg i smorda långfranskeformar. Alternativt forma till små platta bullar.

Jäs 1 h.

Sätt ugnen på 250 grader.

För gräddning av mindre bullar, sänk värmen till 200 grader. Grädda ca 10 min.
För gräddning av limor, sänk värmen till 175 grader. Täck eventuellt limporna med folie mot slutet. Jag har tyvärr ingen exakt gräddningstid på dessa bröd.

                               

Kommentera här: