Kolabullar

Detta är mina barns favoritbullar sedan de var små. På bilden syns även kanelbullar. 


Deg:

50 g jäst
150 g margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
vetemjöl (mäter aldrig)

Fyllning:
150 g rumstempererat smör
1½ dl farinsocker
½ dl florsocker
3 msk pancakesyrap
½ krm salt
1 krm kanel (valfritt)
1 tsk vaniljsocker
5-7 finsmulade bragokex eller 2 msk ströbröd

Pensling:
1 ägg
½ tsk vatten
½ krm salt
pärlsocker
ev flagad mandel


Smula jästen i en stor bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölk och salt. Värm till fingervärme. Häll mjölkblandningen i bunken med jästen. Vispa så att jästen löser sig. Tillsätt socker och kardemumman och vipsa lite till. Tillsätt mjölet i omgångar och knåda emellan. När degen börjar kännas fast, fortsätt att knåda degen tills degen känns mjukare igen. Tillsätt då eventuellt lite mer mjöl. Jäs under bakduk i ca 50 min.

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Ta upp degen ur bunken och dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 60 cm. (Något mindre om du inte vill ha så många varv deg i bullen) Kavla degen växelvis på bredd, längd och på diagonalen genom att kavla i kryssform mot hörnen. På så sätt blir degen fyrkantig i hörnen. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär upp i 3 cm breda bitar och ställ ner bullarna i bullformar som placerats på en plåt eller i muffinsplåt. Lägg på en kökshandduk och låt jäsa i 30 min.

Sätt ungen på 250 grader en stund innan gräddningen. Vispa ihop ingredienserna till penslingen och pensla bullarna. Toppa med pärlsocker och mandel om du vill. Grädda bullarna i 250 grader i mittre delen av ugnen. Sänk eventuellt värmen något efter en stund. 

 Andreas får baka idag... 


   Noggrannt ska det vara... 


 

 

Kommentera här: