Dumlecupcakes

                               
Receptet till dessa muffinsar tog jag från början fram åt min dotters kusin som är glutenintolerant. De har dock blivit en favorit, så nu gör jag hellre dessa muffinsar än vanliga eftersom de blir väldigt saftiga. Det går lika bra att baka chokladmuffins som man toppar med dumleglasyren. Börja gärna med dumlegrädden dagen innan bakningen, då den behöver sätta sig innan den vispas upp. 
 
 
 
Receptet ger ca 16-18 muffins. 
 
Muffins:
200 g skållad mandel
ca ½ dl potatismjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
100 g smält smör
3 ägg
2,5 dl socker
en nypa flingsalt
 
Glasyr: 
3 dl vispgrädde
33 dumlekolor
 
Whiskey (valfritt)
 
bär till garnering
 
 
Börja med glasyren. Värm grädde utan att koka den. Tillsätt hackad dumle. Rör tills allt har löst sig. Kyl därefter ner såsen i kylskåp i minst 3 timmar, helst över natten.
 
Skålla och skala mandeln. Häll på ett fat och kör i mikron en stund tills mandlarna är torra. Passa dem så att de inte bränns. Låt svalna. Mal mandeln i omgångar i en nöt- eller kaffekvarn med lite grann av potatismjölet. Blanda mandelmjölet med kakao, potatismjöl och bakpulver.  Smält smöret och ställ åt sidan. 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i de torra ingredienserna. Tillsätt smöret och en liten nypa flingsalt och vispa till en slät smet. 

Häll upp smeten halvvägs i muffinsformar som ställes i en teflonmuffinsform. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter eller tills de verkar klara. 
 
Låt muffinsarna svalna helt. Nagga dem med en gaffel och pensla på whiskey. 
Ta fram dumlesåsen häll upp i en vispskål och vispa med en elvisp tills den är lagom fast för att spritsa. 
 
Spritsa cupcakesen och garnera med tex små jordgubbar. 
 
 

 

Kommentera här: