Lax med potatis och jordärtkockspuré

                               
                               

Idag blev det lax till middag. Alla i familjen utom dottern gillade rätten. Jag tyckte att jordärtskockspurén passade lika bra att klicka på laxen som på potatisen. Ingen sås behövs.

för 4 portioner

LAXEN

4 portionsbitar laxfilé
flingsalt
svartpeppar
smör

POTATISEN

8-10 medelstora potatisar, fast sort
salt
rosmarin
socker
smör + olivolja

JORDÄRTSKOCKSPURÈN

4 medelstora jordärtskockor
1 msk smör
lite mellangrädde
salt

Koka potatisen i saltat vatten. Koka även upp jordärtkockorna skurna i mindre bitar i lättsaltat vatten, i en separat kastrull.

När potatisen är nästan klar, häll av vattnet och häll på kallt vatten. Häll av vattnet från jordärtskockorna när de är klara. Låt dem ånga av sig en stund. Pressa skockorna i en kastrull och tillsätt smöret och så mycket grädde som behövs. Tillsätt eventuellt lite salt. Låt stå på eftervärme.

Ta upp potatisen och skär dem i 2 cm breda skivor. Lägg potatisen i en medelvarm stekpanna med smör och olivolja. Ta några barr av rosmarinen och riv i mindre bitar och häll över potatisen. Salta lite. Stek potatisen gyllenbrun. Tillsätt lite socker mot slutet av stekningen. 

Stek laxen i smör. Stek alla 4 sidor, om det är möjligt. Salta med flingsalt och peppra när du vänt sida.   

Servera gärna med någon grönsak, tex lättkokta sockerärtor eller sugarpeas.

Kommentera här: