Lätt Alla Hjärtans Dag-middag i röda toner

                                  


Eftersom Alla Hjärtans Dag inföll en vardag i år och middagen blev sen pga båda kom hem från jobbet sent, så satsade jag på en lätt middag med efterrätt. Känns aldrig kul att bli fööör mätt. Till huvudrätten serverade jag en lantbröd stekt i olivolja med en tomat/basilikasallad med rödlök. Denna toppades med stekt halloumi. Smörgåsen serverades på ett blad av Cosmopolitansallad. En nyhet som är en korsning av isbergssallad och romansallad. Mycket trevlig sallad!

Till efterrätt fixade jag en röd fruktsallad med blodapelsin och jordgubbar med vaniljglass till. Barnen drack röd Fanta Exotic och vi vuxna drack Rosévin. Börja gärna med efterrätten då salladen behöver dra en stund innan servering. 


Stekt Lantbröd med tomat- och basilikasallad & Halloumi ca 4 portioner, en smörgås var, dubbla receptet om du vill ha 2 smörgåsar var. 

½ lantbröd
½ kruka basilika
1 liten röd lök
6-7 mogna tomater
olivolja
citronsaft
lite svartpeppar
Vegeta-krydda eller salt
Cosmopolitan- eller Romansallad

Halloumi, 1 förpackning

Skär tomaterna i små tärningar. Hacka den röda löken ganska fint. Nyp av basilikablad och separera några till eventuell dekoration. Hacka resten lätt. Blanda allt i en bunke. Pressa över citronsaft och ringla över ganska mycket olivolja. Krydda med Vegeta alternativt salt och lite svartpeppar. Sköj salladen och lägg upp på serveringsfaten.

Skiva Halloumin i ca 1 cm breda skivor. Stek osten på medelvärme i olivolja. Lägg upp på ett fat under tiden som du fortsätter att steka lantbrödet i olivolja. Det går åt ganska mycket olja under stekningen. När alla bröd är stekta kan du återuppvärma halloumin i micron i några sekunder, så blir den mjuk igen.

Lägg upp smörgåsen på salladsbladet och lägg på tomatsalladen. Toppa med Halloumin och eventuellt basilikablad. 

 

 
 


Röd fruktsallad med blodapelsin och jordgubb

250 g jordgubbar
5-6 blodapelsiner
socker efter smak
eventuellt vaniljsocker
eventuellt någon sprit

gräddvaniljglass

Skölj och snobba jordgubbarna. Skiva dem och häll i en bunke. Häll över lite socker och vaniljsocker. Skala apelsinerna.

Tag 2 av apelsinerna och skär bort alla hinnor (apelsinerna ska vara hela, dessa skivas sedan). Resterande apelsiner delas i klyftor, därefter frigör man dem från alla hinnor, vilket är ganska pilligt, men det blir mycket godare så. Dela eventuella stora bitar och blanda sedan ihop med jordgubbarna. Tillsätt någon spritsort om du vill, tex lite Contreau.

Servera salladen med gräddvaniljglass och garnera med skivor av blodapelsin. 

 

 
 
 

Kommentera här: