Julköttbullar

                              
                                
Jag har inte gjort egna köttbullar ofta tidigare pga jag har tyckt att ströbrödet ger en dålig smak samt att det är svårt att få köttbullarna hålla ihop. Denna gång blev köttbullarna lyckade och mycket uppskattade av barnen. Till vardags kan man utesluta kryddpepparn. 
 
1,2 kg blandfärs (30% fläskfärs, 70% nötfärs)
1 mycket finhackad gul lök
1 finriven gul lök
4 skivor vitt bröd, rostat
2,5 dl mellangrädde
2 ägg
½ tsk kryddpeppar, mald
svartpeppar
2 tsk salt
1 tsk socker
3-4 msk senap
 
ca 50 g smör till stekning
 
Ta ut köttfärsen och äggen en stund innan du ska börja. 
Smula sönder det rostade brödet ordentligt. Häll på grädden och rör runt och låt stå och vila i en halvtimme. Stek den finhackade löken gyllene i lite smör.
Mixa brödsmeten ordentligt med en stavmixer. Tillsätt den brynta löken, kryddpeppar, svartpeppar, salt, socker, senap och äggen. Rör runt tills det är blandat, men vispa inte. Tillsätt köttfärsen och blanda ordentligen, men inte för länge, annars trådar sig färsen. 
 
Forma till bollar med vattensköjda händer. 
 
Stek på ganska hög värme i smör.( Jag steker på 7:an eller 8:n först, och sänker sedan till 5:an) Jag använder tjock stekpanna med teflon. Skaka pannan lätt och hjälp de köttbullar som inte vänt sig på traven genom att putta på dem med en gaffel. Sänk värmen till medelvärme. Skaka om pannan då och då. 
 
 
 
En liten tomtenisse
  

Kommentera här: