Kanelbullar

Kanelbullens dag infaller den 4 oktober och är en i Sverige årlig temadag, som instiftades 1999 av Kaeth Gardestedt, då projektansvarig för Hembakningsrådet, en sammanslutning av jästtillverkare, mjöltillverkare, sockertillverkare och margarintillverkare. Idén lanserades av Hembakningsrådet. Syftet med dagen är att uppmärksamma den rika bulltraditionen som finns i Sverige, med speciellt fokus på den anrika kanelbullen, och att öka konsumtionen av jäst, mjöl, socker och margarin.

I receptet nedan använder jag ströbröd i fyllningen. Denna binder ihop fyllningen så att den inte rinner ur bullarna. Florsocker fungerar på liknande sätt. Jag tillsätter även lite salt både i fyllningen och i penslingen för att lyfta fram smörsmaken i fyllningen samt skapa en svag brytning mot det söta.

Deg:
50 g jäst                                                          
150 g margarin
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
vetemjöl  tills degen är smidig (mäter aldrig)                                     

Fyllning:
6 msk florsocker
2 msk kanel
2 msk ströbröd
150 g rumstempererat smör
½ krm salt

Pensling:
1 ägg
½ tsk vatten
½ krm salt
pärlsocker

Smula jästen i en stor bunke. Smält margarinet och tillsätt mjölk och salt. Värm till fingervärme. Häll mjölkblandningen i bunken med jästen. Vispa så att jästen löser sig. Tillsätt socker och kardemumman och vipsa lite till. Tillsätt mjölet i omgångar och knåda emellan. När degen börjar kännas fast, fortsätt att knåda degen tills degen känns mjukare igen. Tillsätt då eventuellt lite mer mjöl. Jäs under bakduk i ca 50 min.

Blanda ingredienserna till fyllningen.

Ta upp degen ur bunken och dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut degen till en rektangel, ca 40 x 60 cm. (Något mindre om du inte vill ha så många varv deg i bullen) Kavla degen växelvis på bredd, längd och på diagonalen genom att kavla i kryssform mot hörnen. På så sätt blir degen fyrkantig i hörnen. Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle. Skär upp i 3 cm breda bitar och ställ ner bullarna i bullformar som placerats på en plåt. Lägg på en kökshandduk och låt jäsa i 30 min. 

Sätt ungen på 250 grader en stund innan gräddningen. 
Vispa ihop ingredienserna till penslingen och pensla bullarna. Toppa med pärlsocker. 
Grädda bullarna i 225-250 grader (beroende på storleken på bullarna)  i mittre delen av ugnen. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: