Cupcakes Martha Stewart med 2 olika frostings




Dessa muffins tog jag med till jobbet en dag. Vi var inte så många kvar då på jobbet så det blev en del över till kvällen. Signe och jag åt dessa småttingar som små godisbitar. Man kan inte få nog.

Det här grundreceptet för muffins är lite annorlunda än vanliga recept. Smeten innehåller ganska mycket vätska och blir ganska rinnig. Istället för smör eller margarin använder man olja. Resultatet blir en muffins som är mycket luftig och saftig. De passar utmärkt att förvara i kylskåp, tex om cupcakes:en är spritsade med grädde eller annan frosting innehållande mjölkprodukter. Detta tack vare att de inte innehåller smör eller margarin som annars gör muffinsen hård och även gör att den upplevs som torrare. Vill dock tillägga att muffins bakade med smör eller margain får en godare arom. Därför kommer jag bara att använda detta recept när frostning används samtidigt.

Här finns en glutenfri variant, som är minst lika god.
http://marydane.blogg.se/2011/october/minicupcakes.html

Recpetet ger ca 48 minicupcakes

Muffins:

1,5 dl kakao
3 dl mjöl
3 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
2 små ägg
1,5 dl mjölk
1,2 dl vatten
1/4 tsk vinäger (lite konstigt, tror att denna skapar en keminsk reaktion med kakaon vilket ger en mörkare färg? inte säker på att resultatet blir annorlunda utan?)
3 msk olja


Sikta ihop alla torra ingredienser (kakao, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt) i en stor skål. Tillsätt äggen, vatten, mjölk, vinäger och olja och vispa lätt tills att allt är väl blandat (ca 3 min).

Fyll cupcakeformarna till hälften och grädda i ugn i mitten eller strax ovanför i 200 grader i ca 13 min, tills de nästan är torra i mitten (men inte helt! Då blir de för torra). Låt svalna.

Frosting 1:

40 gram smält smör
100 g philadelphia
2 dl florsocker
1,5 tsk vaniljsocker
+ Hallon till garnityr

Rör ihop ingredienserna till frostingen. Ställ kallt en stund innan muffinsarna spritsar. Toppa med en hallon på varje cupcake.

Frosting 2:
(denna frosting improviserade jag ihop då kakaon tagit slut. Det går lika bra att använda Frosting 1 och tillsätta ca 3 msk kakao samt kaffepulvret och likören, minska eventuellt något på Philadelphian.

2 dl Oboy
1 dl florsocker
½ dl kondenserad sötad mjölk
2 msk Sheridan's eller annan likör
1 msk mortlat snabbkaffepulver
1 tsk vaniljsocker
50 g rumsvarmt smör
1 msk philadelphia
+ kokos till garnityr

Rör ihop ingrediserna till toppingen. Lägg ca en tsk på varje muffins. Bred ut frostingen med en smörkniv. Toppa med kokos.

Förvara cupcakes i kylskåp. Går även bra att frysa.









Kommentera här: