Chokladtårta med Philadelphia och Dulce de Leche

                                 
 
De här tårtan bjöd jag mina föräldrar och syskon på när jag fyllde 35, fick fina komplimanger för den.

Tårtbotten:
1,5 dl kakao
3 dl mjöl
3 dl socker
1,5 tsk bikarbonat
3/4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl mjölk
½ dl vatten
3 msk olja

Sikta ihop alla torra ingredienser (kakao, mjöl, socker, bikarbonat, bakpulver, vaniljsocker och salt) i en stor skål. Tillsätt äggen, vatten, mjölk och olja och vispa lätt tills att allt är väl blandat (ca 3 min).

Häll i en rund springform på 24 cm. Grädda näst längst ner i ugnen i 200 grader, sänk senare till 175 grader. Grädda tills kakan är torr när man känner med sticka.

Pollytopping: 
3 dl vispgrädde
150 g Polly av valfri sort, jag tog de ljusa med arrakssmak

Häll grädden i en kastrull. Lägg ner Pollygodisarna. Värm under ständig omrörning tills godiset löst sig. Grädden får absolut inte koka. Låt krämen bli kall, låt stå minst 6 timmar i kyl.

Separera 3 stora msk Pollykräm till Chokladglasyren. Ställ i denna i kylen.
Vispa sedan upp resterande kräm till en fast kräm. Ställ in i kylen så länge.

Dulce de Leche-fyllning:
1 burk dulce de leche, kondenserad sötad mjölk, som kokats i 3 h och 30 min. (Se recept i bloggen)
1,5 dl creme fraiche
100 gram Philadelphia

Dela tårtbotten i 3 eller 4 delar. Rör ihop Dulce de Lechefyllningen. Ta fram springformen du använde för att grädda tårtbotten. Lägg plastfolie i botten och så att det täcker kanterna på formen. (Detta för att tårtan ska kunna flyttas över till ett tårtfat dagen därpå)

Lägg första tårtbotten i botten på springformen. Häll på Dulce de Leche-fyllning. Lägg på en ny botten. Pensla eventuellt denna med likör, jag använde Sheridan's. Bailey's blir också gott eller annan kaffelikör. Lägg på ny omgång DDL-fyllning och ny tårtbotten. Pensla på nytt med likören. Har du en 4:e tårtbotten kvar och DDL-krämen tagit slut? Bred på ett lager av Pollytoppingen och avsluta med sista tårtbotten. Pensla med likör. Lägg ett lock över springformen och låt tårtan stå i kyl över natten.

Chokladglasyr:
200 gram ljus blockchoklad, eller hälften mörk och andra hälften ljus
(jag använde mörk, men tyckte smaken blev för kraftig, de andra gillade det dock)
ca 3 msk av den avsvalnade Pollykrämen
1 msk smör

Bryt blockchokladen i mindre bitar. Smält i micron på normal effekt, pausa med jämna mellanrum och rör om ordentligt. När all choklad är smält. Häll i Pollytoppingen som du separerade dagen innan. Värm några sekunder till i micron och rör om ordentligt. Tillsätt smörklicken och rör igen. Häll chokladkrämen över tårtan. Dekorera med Maraschinokörsbär eller varfri garnityr. Om du har Pollytopping kvar kan du använda denna att garnera med alternativt severa en klick bredvid tårtan vid servering.

Inte den snyggaste tårtan kanske, men ack så god. 
                             

Kommentera här: