Marias BrödPudding
Denna gång hade jag lite för många idéer så jag gjorde 3 olika varianter. En med kanel, en med Romrussin och Maraschinokörsbär, samt en med Marascinokörsbär och ett lager Dulce de Leche. Alla blev goda på sitt sätt. Den vanliga jag brukar göra har bara Romrussin utöver smaksättning av vanilj och citronskal.
Karamellen
5 dl socker
8 msk vatten
Puddingen
(1 burk dulce de leche )
20 skivor vitt bröd
9 dl standardmjölk
3 dl socker
6 ägg
3 tsk vaniljsocker
Skal av 1-2 citroner
ca 1 dl körsbär i Kirsh el 1-2 dl russin i Rom
(kanel, frivilligt, använder du inte kanel ta större mängden citronskal)
½ dl mjölk till pensling av bröd
ca 50 g smör
glasform med innermåtten 35x22 cm
eller 3 st formfranskeformar
Separera så många brödskivor så att botten på glasformen täcks. Ta upp brödskivorna och bred på ett riktigt lager med dulce de leche. Pudra ev. över lite kanel. Låt dem vila. (Om du inte vill ha Dulce de Leche i fyllningen, skippa detta moment.)
Lägg resterande brödskivor i en skål. Häll på hälften av mjölken och låt dra i 15 minuter.
Under tiden...ställ in en ugnsform till hälften fylld med vatten i ugnen. Sätt ugnen på 175 grader.
Därefter gör vi karamellen...
Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka tills sockret blir karamellfärgat. Häll upp i glasformen. Vrid formen så att karamellen täcker sidorna av formen, men var försiktig så att du inte bränner dig! Formen blir varm.
Vispa ägg och socker. Tillsätt citronskal och vanilj. Häll på brödet som fått dra i mjölken och resten av mjölken. Blanda väl. Tillsätt körsbären/russinen.
Häll hälften av smeten i den karamelliserade formen/formarna. Lägg därefter på brödskivorna med dulce de leche-sidan neråt. Pensla ovansidan av bröden med lite mjölk. Häll därefter på resterade smet.
(Om du inte vill ha Dulce de Leche, häll på all smet direkt) Hyvla smör med en osthyvel och sprid ut över puddingen. Grädda i mitten i ugnen i vattenbad. Jag gräddade puddingen på 175 grader i ca 40-45 minuter. Puddingen ska vara lite lös fortfarande. Stjälp upp puddingen medan den är varm genom att först skaka lite på formen så att puddingen släpper kanterna.
Servera puddingen gärna med en klick grädde.
Puddingen med inbakad Dulce de Leche och Maraschinokörsbär.
Kanel-brödpudding. Mmmm...