Dovrekaka

                       

En chef som jag hade för många år sedan visste vad kvalitet var. Han köpte med sig en vetebrödkaka en dag som vi åt på jobbet. Den var sanslöst god. En mäktig vetebulle med massa fyllning. Ovanpå var den toppad med mandelstavar. Jag experimenterade mig fram till en liknande kaka. Kakan blir som en blandning av vetebulle och wienerbröd. Receptet ger en kaka, ta dubbla mängden och frys in en om du vill. Mandelstavar hittade jag på ÖB en gång, det går också bra med flagad mandel. 


Deg:
½ pkt jäst för söta degar
2 msk vatten
2 små ägg
knappt ½ dl socker
160 g rumstempererat smör
ca 4 1/3 dl mjöl


Fyllning:
100 g rumstempererat smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker

Topping:
1 ägg
flagad mandel eller mandelstavar
pärlsocker



Blanda jästen med vatten.
Blanda sockret med smöret i en separat skål. Tillsätt ett ägg i taget. Rör sedan ner detta i jästblandningen.
Tillsätt mjölet och rör ihop till en deg som går att arbeta med utan att kladda.

Blanda ihop smöret med florsocker och vaniljsocker i en skål.
Smöra en 24 cm-form med avtagbar kant. Tryck ut ca 1/3 av degen i botten.
Klicka ut fyllningen och forma sedan långa korvar med deg som lägges i ett rutmönster över fyllningen. Avsluta med att lägga en lång ”degkorv” runt kanterna.
Låt jäsa till dubbla storleken.
Pensla med uppvispat ägg och strö sedan över mandeln och pärlsockret. 

Grädda i ca 175-150 grader varm ugn i mitten i ca 25 minuter.

 

 Kakan går även bra att göra till julen med saffran. Klicka på bilden. 

 

Kommentera här: