Skomakarlåda




Skomakarlåda är en favorit. Speciellt om den finns att välja på lunchmenyn. Den är godast att servera med potatismos, men idag fick min son Andreas välja tillbehör. Han ställde upp på att hjälpa till med potatisskalningen om han fick ungsstekt potatis.

Rätten betygsattes av Atha, Andreas Emelie och mig. Vi gav alla rätten 4 av 5 möjliga. En 5:a hade den fått av mig om den hade serverats med hemmagjort potatismos. Ursäkta den dåliga bilden. 
 

600-800 g oxfilé, rostas eller ryggbiff
1 mellanstor purjolök
1 paket bacon
(champinjoner)
1 dl rött vin
2 dl vatten
1 msk smör
1 msk vetemjöl
smör till stekning

flingsalt
peppar

Förberedelser:

Temperera köttet innan stekning. Koka eventuellt potatis till potatismoset.
Sköj purjolöken. Dela på längden och skär sedan i ½-1 cm tjocka skivor/halvmånar. Skär baconen i 2 cm breda skivor. Skiva köttet i ½ cm tjocka skivor.

Stek köttet i omgångar i rikligt med smör, gärna i en djup gjutjärnsgryta. Ta upp köttet och lägg på ett varmt fat. Salta med flingsalt och peppar.

När allt kött är stekt, lägg i mer smör i stekgrytan. (stek eventuella champinjoner, tag upp och lägg åt sidan så länge) Häll på baconen. Tillsätt mer smör om det behövs. Stek på medelhög till hög värme. Tillsätt purjolöken efter en stund. Stek en liten stund och tillsätt sedan vinet och vattnet. Sänk värmen. Tillred en Beurrre Manié i en liten kastrull genom att smälta 1 msk smör och tillsätt sedan 1 msk mjöl. Rör ihop detta och tillsätt i grytan. Koka upp.

Servera en klick hemlagat mos med biffarna och häll på såsen.

Kommentera här: