Brylépuddingtester

 
Har äntligen fått tag på Ramekin-formar. Inköpta på Bolagret i Ringen Centrum. Har i säkert ett år gått och längtat efter att få fixa lite Crème Brulée eller Crème Caramel. I väntan på att få tag på rätt formar har jag fått nöja mig med Panna Cotta.

Vad är skillnaden då?

Panna Cotta kokas på mjölk, grädde och socker och smaksätts med vanilj. Puddingens konsistens får man fram genom att tillsätta gelatin. Puddingen stelnar i kyl. I vissa recept används endast grädde man kan variera förhållandet mellan grädde och mjölk som man vill. Panna Cotta betyder kokt grädde på italienska.

Crème Caramel görs mjölk, socker, ägg, äggulor och vanilj. Ibland används även grädde för att få en fylligare och fastare pudding. I vissa recept används hela ägg i andra endast gulorna eller både och. Puddingen tillagas i vattenbad i ugn. Namnet Caramel kommer från att man smälter sockret som man sedan glaserar botten på formen med. När puddingen är tillagad och fått stå en stund på karamellen smälter denna till en karamellsås.

Crème Brulée görs på mjölk, grädde, äggulor och vanilj. Förhållandet mellan grädde och mjölk går att variera hur man vill. Puddingen tillagas i ugn ibland direkt i ugn men oftast i vattenbad. Puddingen Bruleras, eller bränns genom att man strör socker i omgångar ovanpå. Efter varje omgång bränner man av sockret med en brännare, alternativt bränner man av dem i ugn.

Utan att vara expert är min gissning att En Creme Brulée ska innehålla minst lika delar grädde som mjölk, men gärna mer grädde, medan Crème Caramellen ska vara lite lättare och bestå och största delen mjölk. Denna pudding är mer fladdrig.

Mitt första test blev ett recept från Allt om Mat från 2005. Jag tror att recepet är Leif Mannerströms. Jag tror att denna variant är något tillyxad då man använder grädde och äggulor. I orginalrecepet (http://www.alltommat.se/recept/Creme-caramel-med-hallon-och-sas-5335) serverar man den med en hallonsås. Jag tycker dock att puddingen skall avnjutas som den är. En Panna Cotta däremot består av färre ingredienser och gifter sig bra med olika frukter.

6 Puddingar

Karamell:
1 ½ dl socker
2 msk vatten

Puddingen:
½ vaniljstång
4 dl mjölk
3/4 dl vispgrädde
½ dl socker
2 ägg
2 äggulor

1. Karamellsås: Koka vatten och socker tills sockret löst sig och blivit ljusbrunt, 180°. Häll såsen i 6 ugnssäkra portionsskålar (ca 1 dl). Vrid runt formarna så att botten och lite av kanterna täcks av karamellen. Låt stelna.
2. Crème: Sätt ugnen på 150°. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda mjölk, grädde, socker, vaniljfrön och vaniljstång i en kastrull. Låt det koka upp. Låt svalna något, ta upp vaniljstången. Vispa samman ägg och äggulor i en skål. Häll den varma vaniljblandningen över äggen under omrörning.
3. Häll blandningen försiktigt i portionsformarna. Ställ formarna i en långpanna och häll i hett vatten upp till halva formens kant. Grädda mitt i ugnen tills smeten precis stelnat, ca 40 min. Låt kallna ordentligt i kyl, 6–8 timmar.
















Kommentera här: