Blåbärsgrottor

 
Detta recept är det bästa jag provat. Degen blir smidig och lättarbetad och kakorna är utsökta. De går utmärkt att frysa. Vänta då med glasyr och dekoration tills de ska ätas. Recepetet ger 16 blåbärsgrottor. Variera gärna med andra syltsorter.

200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
1 dl blåbärssylt

Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten
ev sockerhjärtan eller annat till dekoration
 
Sätt ugnen på 200°.
Vispa smör, vaniljsocker och socker vitt och poröst med elvisp. Tillsätt mjölet och vispa till en smulig deg. Knåda ihop degen med händerna och vänd upp den på en lätt mjölad arbetsbänk. 
Dela degen i två bitar och rulla varje bit till en ca 4 cm tjock rulle. Skär rullarna i 8 bitar ca 3 cm tjocka. Lägg bitarna med snittytan upp i bullpappersformar ställda på en plåt. Tryck ett lagom brett hål i varje och fyll med sylt. 
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på ett galler.
Rör ihop florsocker och vatten, ringla glasyren runt sylten. Toppa eventuellt med dekorationshjärtan eller annat.


 
 
 
 
 

Kommentera här: